I bi Cinemania – promocije, promoterke i stručnjaci za marketing(mobing?)

Završila se i ovogodišnja L’Oreal Paris Cinemania. Ja dođem kao neki redovni posetilac, već godinama se trudim da ne propustim ovu menifestaciju, razlog je verovatno što sam prilično starormodna, volim da idem u bioskop, ne mogu da poredim doživljaj i ugođaj, koji pruža gledanje filma na bioskopskom platnu i kod kuće. Odaberem svake godine nekoliko filmova i kako mi bude, nekad sam zadovoljna nekad ne. Ove godine sam veoma zadovoljna filmovima, bar onima, koje sam odabrala.

Ali neću danas o tome pisati, sem što ću spomenuti film, koji mi se najviše dopao, a to je

Gainsbourg -Vie héroïque, film o Seržu Genzburu

Ove godine, bar je to moj utisak, bilo je manje posetilaca, nego prethodnih. Ali promocija je bilo u istom broju.
Tu je pre svega domaćin L’Oreal.

Klasična postavka, kao i prethodnih godina, tu su bili profi-šminkeri, mogli ste da se našminkate, dobijete savet od dermatologa, frizera, kupite njihove proizvode sa 20% popusta. Bilo je i nagradnih igri, lepo.

I promoterke. Lepe, slatke, mlade, poneka u muškom društvu, promotera naravno. Tema – holivudski glamur, ko je hteo mogao je da se slika na posebno postavljenoj sceni, fotke su postavljene na Facebooku.

E sad tu se javlja problem, bar u mojoj glavi, koji me gotovo uvek muči, kada su promocije u pitanju – a to je zašto promoterke i u novembru, u sred zime, na primer, moraju da budu gole i bose. Kakva je to pomama neđu kreatorima marketinških kamapanja, da sve devojke, promoterke, moraju da budu što oskudnije obučene, uglavnom bez ikakve veze sa proizvodom, koji je na promociji? Vreme je ove godine bilo pristojno, koliko toliko za novembar mesec, ali zar nikom od marketinških genija ne padne u oči da je prilično degutantno, da ne kažem neprimereno, da, dok su svi u holu u džemperima, sakoima, jaknama, čizmama, promoterke oblače u haljine na bretele, bez čarapa. Uglavnom prilično naježene kože, dele devojke uzorke i kome treba i kome ne treba. Potpuno mi je jasno da ja nisam ciljna grupa tih marketinških gurua, ali to ne znači da ne primećujem totalno odsustvo stila i originalnosti. Naravno, moram ja da se raspričam sa tim devojčicama, obično kažu, ok je, nije im hladno, navikle su, u Sava centru i nije tako loše, gde sve rade promocije !??

Setih se sad situacije, mislim da je to bilo prošle ili pretprošle godine, Sajam preduzetništva, februar mesec. Tog dana je bila izuzetno jaka snežna mećava, napadalo je više od 20 cm snega, temperatura debelo ipod nule. Odmah čim sam ušla u halu, nabasala sam na impozantni štand Stars žvaka i pomodrele promoterke u belim haljinicama u stilu grčkih toga, bose, bez čarapa, naravno. Šokirana nisam mogla očima da verujem da nikome ne smeta to što su devojke tako očito drhtale od hladnoće, gotovo modrih usana, koje ni karmin, ni šminka nije mogla da sakrije. Novinara, koliko hoćeš, niko ništa. Kad sam ih priupitala kako izdržavaju, samo što se nisu rasplakale, skupile se kao ptići oko mene, niko se nije ni setio da ih pita kako im je. One su bile zaposlene u toj firmi, koja god da je, samo su dobile nalog da moraju da budu promoterke uz molbu meni da ne pravim frku, da ne ostanu bez posla !!!!
A zaštita na radu, gde su novinari, njih bolje da ne pominjem, njima je to u redu.

Da ne zaboravim, na isti fazon su na Cinemaniji bile obučene i promoterke Nestea i Erste banke, valjda je i tu glamur neophodan.

E sad Erste Banka i tu se bogami vredno radilo da se osmisli novi proizvod, nova marketinška kampanja.


Manuela Stamatović, direktorka Sektora marketinga je dala svoje objašnje.
Dakle nisam stručnjak za marketing za razliku od pomenute persone, ali bih treablo da budem potencijalni konzument. Nema teorije.

Najpre zbog neprimerenih golih promoterki, da li je moguće da niko ne može malo originalnije da obuče svoje promoterke, ako već gore pomenuti razlozi ne iritiraju nikoga sem mene.

Zatim, Ivana i Marko deluju kao debili a tekst reklame je više nego uvredljiv.
Šta je prednost uvođenja računa 5+ :
– nema više nervoznih devojaka, koje se otimaju oko cipela …!!??
Svaka čast, profi bankarska usluga nema šta.

Da ne grešim dušu, bilo je i tu nagradnih igara, recimo ukrštenica. Ne bih ja na to ni obratila pažnju, da poslednjeg dana promoterke nisu bukvalno jurile posetioce i molile da popune ukštenicu, sa tekstom, evo mi ćemo da Vam izdiktiramo sva rešenja, samo da ih popunite Vašim rukopisom i napišete broj mobilnog, molim Vas, učinite nam. Verovatno je broj listića potreban da se kampanja prikaže kao uspešna.

Sigurno, brzo i isplativo, kao slogan, izabran za ovu kampanju.

9 COMMENTS

  1. Znaci svideo ti se film o Serzu 🙂 i mislila sam da je to bas tvoj cup of tea 🙂

    Malo sta me na TVu toliko nervira koliko Ivana i Marko. Svaki put mi se pojave neke nasilne misli, pogotovo prema njoj koja mislim ima sarm minus 10. Sto se promocija tice evo bas smo veceras bili u Rodicu, promocije na sve strane ali ovde su devojke bile normalno obucene (T shirt ili duks i kacket sa imenom firme); mislim da su te u suknjicama rezervisane za fancy dogadjanja. Ja sam, tokom studentskih dana, radila svasta ponesto pa sam jednom radila i to. Cinjenica je da se taj posao dobro placa, narocito ta fancy varijanta koju ja nisam ni radila. No, iako takodje u nekom trznom centru, secam se da sam skoro pa dnevno zaradjivala koliko kasnije za 5 dana u jednom solarijumu. Sinalco devojke su zaradjivale jos dva ili tri puta koliko mi, obicni. Ne kazem da je svuda tako … a posao nije lak, stajati tako satima, vrteti stalno istu pricu, podnositi razne ljude … pri tom little grey cells odumiru neverovatnim tempom. Zato mi se i pored svega vise svidjao taj solarijum – bilo je vremena da se cita knjiga 😉

  2. Draga Amarilis, sve je to lepo što ti toliko brineš za sirotu decu, ali imaj na umu da su one svojevoljno odabrale zanimanje promoterke, koje u principu znači da su one tu da svojom lepotom i pojavom privlače potencijalne mušterije, nešto kao manekenke. Sam pojam tog zanimanja u meni izaziva blago gađenje, jer u svojoj suštini nosi prikazivanje ženskog (ili muškog, sve jedno) tela u komercijalne svrhe. Ja sam onog zastarelog mišljenja da telo za to ne služi, da treba nešto da se ostavi za istraživanje i tako dalje. Da ne dužim priču, to isto rade i manekenke (šetaju gole i bose po pisti), pa i glumci ponekad na sceni. Zašto bi bilo drugačije sa promoterkama, ne razumem, ako im je već u opisu posla da nose kostime?

  3. Toliko su sve te reklame isprazne, glupe… ništa novo, ništa originalno, ništa simpatično…
    A devojaka mi je zaista žao, pre svega što niko ne vidi njih kao osobe već samo kao živu dekoraciju.

  4. @ Gradiva, Ivana i Marko su stvarno noćna mora. Što se tiče promoterki, potpuno sam svesna toga da je to dobro plaćen posao i da mnoge devojke jedva čekaju da ga dobiju ali malo više stila i primerenosti pre svega kampanji ne bi škodilo.

    @ Kajzeru, tako je lepo videti tvoj komentar posle dužeg vremena, nešto si se ućutao, pre svega na svom blogu. Slažem se sa tobom po pitanju tretmana ženskog tela, to je i suština posta, ta ogoljenja i sirova tzv. marketinška eksploatacija, zaodenuta navodno u neke smisaone kampanje, koja po meni vređaju i potencijalne konzumente proizvoda.

    @ Miljo, izgleda da smo se i ovog puta usaglasile u stavovima.

  5. Da se njihova golotinja ne svidja kupcima, odnosno muškarcima koji ih gledaju-ne bi ih tako ni oblačili (iliti svlačili). Mada, i neke žene vole da vide kako te jadnice izgledaju, da ih komentarišu, tračaju, i slično..

    Uostalom, sve je to bljutavo.

  6. Načela si bar tri teme odjednom (a o Cinemaniji da ne govorim). O marketnikškim “stručnjacima” ću verovatno uskoro napraviti jedan otrovan post, a scena koju si opisala je visoko kotirana na top listi pod nazivom “Dno-dna u marketingu” (samo još skupljam materijal jer sam hteo da sve bude bogato ilustrovano).

    Ovaj detalj sa anketom/ukrštenicom mi je posebno zanimljiv, i često se vidja medju “stručnjacima” koji ceo preces hoće da odrade “po knjizi” (uključujući i analizu rezultata što većina preskače). Debilno do savršenstva! Napraviš neku kretensku akciju, a onda samog sebe lažeš kako je uspela.

  7. @ Milko, naravno da se svima sviđaju lepe devojke, ali čemu onda marketing, stručnjaci, teorije, ako je to tako. Kvazi stručnjaci , koji ne znaju svoj posao kao i svuda su spustili promociju na niske grane.

    @ Miodraže, drago mi je da još nekog iritira taj marketinški trend kod nas. Jedva čekam tvoj post. Stojim ti naraspolaganju kao konzument i živi svedok. Posebna priča je ukrštenica i pojmovi u njoj.

Comments are closed.