Predstavljanje stranaka – priča o Bati se nastavlja

– Ajde, Batice, nemoj sada da prekidaš, sad baš postaje ludo. Vauu, mili, koje smo ti mi face! Ja prva riba u novinarstvu a ti budući politički vrh ove naše zemlje. To mu dođe kao onaj, kako beše, francuski predsednik i ona njegova, kako ono beše… Doduše ona je bila manekenka, ali šta ima veze. Bato, ovo je ludo, pričaj dalje. Goksi , ljubavi , ne sekiraj se smislićemo mi nešto i za tebe, ako Gradimir neće. – Jovana je došla do reči, bilo je malo teže zaustaviti je u oduševljavanju perspektivnom budućnošču, koja im je sada bila nadohvat ruke.

– Ja da se sekiram, pa ja imam pune ruke posla pored Vas dvoje, ko vodi računa, kako ćete da izađete među svet, ko Vas oblači, šminka? Nego Bato, hoćeš li nešto da popiješ pre nego što nastaviš? – eto I Goksija u dijalogu.
– Uff, ja bih najradije, ne znam ni ja šta bih najradije. Otvori prozor Goksi, please! Da li ste osetili miris lipa. Danas me proganja taj miris. Znam da je još rano, osetiće se za koji dan. Tako mi je potrebno da osetim miris lipe posle onih smradova od danas.

farmer

– Kakvih sad smradova ? – začudila se Jovana .
– Smradova, ljubavi, pravih smradova, kako se tebi čini stajsko đubrivo, smrdi ili miriše?
– Dobro, pričaj dalje, slušamo ….

Čulo se tiho kucanje. Andželina je provirila I najavila:
– Stigla su gospoda iz Dobrosusetske stranke – momentalno se sklonivši u stranu da propusti …

– O, dobar dan, dobar dan g. Gradimire, čast mi je, ne možete zamisliti koliko čekam ovaj susret, vreme je da se sretnemo, da radimo. Budućnost je u našim rukama. Pa zar to i nije moto naše stranke – omaleni , četvrtsti, proćelavi tip, ne zatvarajući usta, sa ispruženom rukom i osmehom od uva do uva je grabio ka Gradimiru.
– Odmah ispravka mala, koleginica izgleda nije razumela, ja sam Stevan iz stranke +20 C. Mi smo znate sada u koaliciji sa Dobrosusetskom strankom. Po koalicionom sporazumu, a bogami i po rezultatima sa terena, mi ćemo voditi kampanju na ovim lokalnim izborima, odmah ću Vas upoznati sa osnovnim ….

– Sedite! – presekao ga je Gradimir i okrenuo se ka drugom tipu. Visoki , markatni straiji muškarac i Gradimir su se srdačno pozdravili. Isuviše srdačno, ili se Bata to samo tripuje.
– Dakle, Nemanja, da vidimo šta ste to pripremili. Dozvoli pre toga da te upoznam sa mojim saradnikom i desnom rukum takoreći, ovo je Tadija, Tadija ovo je Stevan, – obavio je Gradimir upoznavanje, ignorišući skočimiša iz stranke +20C.
Naravno, Skočimiš je odmah skočio i protresao Batinu ruku, ali je ipak seo nazad i pod prekornim Gradimirovim pogledom ćutao.
Nemanja je počeo svoj ekspoze, lagano, ravnim glasom.
– Stvari na terenu stoje prilično dobro. Poznato ti je Gradimire, da su ovo samo na izgled nevažni izbori lokalnog karaktera, ali uskoro nas očekuju novi republički izbori, tako da je sad vreme da proverimo odnos snaga, strategiju. Naravno, ništa od toga ne bi moglo da se radi iole ozbiljnije da nije tvoje pomoći. Ovog puta je na osnovu koalicionog dogovora odlučeno da će naš koalicioni partner stranka +20C voditi ove lokalne izbore. Zato je najbolje da Stevanu prepustim reč. On je sa svojima iz stranke osmislio celu kampanju, sve će ti objasniti. Hajde Stevane, sve lepo redom, ali ne preteruj sa opširnošću i entuzijazmom u izlaganju! – oštro Nemanja opomenu svog kolegu.
Stevan je namestio prilicno iskrivljeni osmeh u pokušaju vraćanja samopouzdanja.
– Ovako stoje stvari. Poznato Vam je da je naša stranka iz korpusa manjih strnaka ali sa stabilnim članstvom, koje stremi lepšoj budućnosti i pri tome je spremna da primeni originalne metode, zahvaljujući neverovatnom intelektualnom potencijalu našeg članstva. Naš osnovni slogan, je kao što je već poznato širom zemlje, a bogami i šire – Sa strankom + 20C u večno proleće. I bogami mi naša obećanja držimo. – Nemanja se nakšljao u tom trenutku i Stevan je to primetio.
– Dakle, da ne okolišam, nego pravo u metu. Da bi se postiglo to večno proleće, mi moramo da se obratimo direktno seljaku, da mu pomognemo, da zasučemo rukave. Naš marketinški tim je kreirao sledeću strategiju. Nosilac naše liste će obići što više seoskih domaćinstava i svakom će na poklon odneti original stajsko đubrivo. To smo već obezbedili. Čujem da ste Vi gospodine Tadija iz tog kraja, to će Vam olakšati komunijaciju. Doduše svaka vrata će Vam biti otvorena sa našom genijalnom marketinškom kampanjom, koji seljak bi odbio takav poklon, original stajsko đubrivo…
……………..
Bata je prestao da imitira prezentera kampanje večno proleće. Jovana i Goksi su se držali za stomak i vrištali od smeha.
– Samo se Vi smejte – dobacio im je Bata – meni nije smešno uopšte. Zamislite kako bih majci na oči, ma bilo kome od mojih. Kuc – kuc , dobar dan, evo mene posle toliko godina iz Beograda, doneo malo govana da glasate za mene i za proleće. Ortaci bi me rasturilil.
– Daj Bato, nisi valjda ozbiljan, – začudio se Goksi, – pa nije valjda to stavrno tako bilo?
Baš tako, kao što Vam pričam. Još je tip dodao da izgledam mnogo manekenski, da njegovi treba da mi srede malo imidž, možda malo da me namažu govnima, ko zna!
– Srećom otposla njih Gradimir ubrzo napolje. Ja već krenuo da brišem. Ali, ne da Gradimir. Moli me da budem strpliv, da odslušam i ove druge iz Skoro Neodolive Strane i Stalno Prisutne Stranke. Šta ću, sedim, pijem moj čaj od lipe, dišem duboko i mirišem miris lipe. Da izdržim sledeće predstavljanje.

10 COMMENTS

  1. I dalje sam oduševljen.
    Nije loše ovo, da ne čitam,pa pročtam dva odjednom,nema toliko čekanja i neizvesnosti. Sad ejdva čekam da vidim šta su rekle ostale sranjke…

  2. Hvala, hvala, samo da nam večno proloće ne bude kao ovo – da se podavimo u kiši a ko preživi da se samoubije od sivila koje nas okružuje!

  3. Pa valjda je poenta u neizvesnosti.
    Drago mi je da ti sada kao čovek sa obavezama 🙂 nađeš vremena da se baviš mojim Batom i njegovom družinom!

  4. Politika bilo koje vrste, stvarna ili stvarnosti slicna, ima taj uticaj na mene da mi se automatski zatvaraju takozvana “vrata percepcije” i odjednom ne primam vise nista, potpuni shut down :))) Ali, prisustvo Bate u svemu tome ostavilo ih je odskrinuta, cisto da gvirim u njega :))) Ajde jos malo onih omaza Tomasu Manu, malo samo … ;))

  5. Gradiva, draga moja, pa malo da damo omaž i srpskim satiričarima od pre stotinak godina.
    Potpuno se slažem sa tvojim stavom prema politici a to se valjda vidi u mom postu.
    Dakle, drago mi je da su vrata ostala odškrinuta. Smislićemo valjda nešto, kad završimo ove izbore. Dosta je bilo Mana, ali kod tebe ima sjajnih inspiracija, možda Hese, to mi se vrti u glavi, videćemo da li će se primiti nešto.

  6. Slatko si me nasmejala fantasticnom idejom- kampanja sa paketima ! pa nista lepse ! Patentiraj ideju , mozda se neka stranka toga nije setila.
    Cini mi se sad ce neki izbori…….
    pa da im olaksas kampanju……

Comments are closed.