Dragana Amarilis online prisustvo

Linkovanje Egipta – Nagib Mahfuz

Nagib Mahfuz, egipatski nobelovac

Sva ta dešavanja u arapskim zemljama, započeta u Egiptu, zastupljena su medijski, pokrivena gotovo sa svih aspekata. Bila sam ja, kao i mnogi drugi iz Srbije, u Egiptu. Mnogo lepoga je viđeno i doživljeno tamo.
Ipak, moj lični link, moj najdublji i najintimniji doživljaj Egipta su dela Nagiba(Nadžiba Mahfuza).


Ima tome desetak, možda i petnaest godina od kada sam ja otkrila Mahfuza. Slučajno, kopala sam po policama u biblioteci i pronašla Put izmedju dva dvorca, I deo Kairske trilogije. Zvuči smešno i besmisleno, ali pojma nisam imala, dok sam čitala, da u rukama držim delo jednog Nobelvca. Ni bibloitekarka u to vreme, nije znala gotovo ništa da mi kaže o tom, za mene zagonetnom piscu, čija dela su me ostavila bukvalno bez daha.

Saga o bednicima, Nagib Mahfuz

Pročitala sam sve od njega, što sam uspela da pronađem u biblioteci i usput, uspela da iskopam nešto malo više podataka iz njegove biografije, kao i tada, gotovo nepoznatu i zaboravljenu činjenicu da Je Nagib Mahfuz dobio Nobelovu nagradu za književnost 1988 godine.

Nagib Mahfuz je bio kontroverzna ličnost, živeo je život totalno netipičan za pripadnika muslimanske vere. Pisao je dela puna simbola i asocijacija na
religijske priče i mitove, uspeo je da bude osuđen na smrt od strane nekih muslimanskih verskih poglavara, čak mnogo pre Ruždija. Na nesreću, atentat na njega je delimično i uspeo, iako je preživeo, Mahfuzu je kao posledica uboda nožem, ostala paralizovana desna ruku, što je u poslednjim godinama njegovog života, znatno otežalo i usporilo pisanje.

Prikazao je Kairo, i okolne gradove u Egiptu, onako, kako izgleda ljudima, koji u njima žive, siromašnim, bednima, ženama, deci. Poznate, istorijske ličnosti se pojave, kao junaci u njegovim delima, ali ustupe vrlo brzo mesto, savršenim, često minijaturnim portretima iz svakodnevnog života.

Zato ja vas “linkujem” do najbliže biblioteke, iskopajte neko od Mahfuzovih dela, objavljenih tamo nekih davnih osamdesetih godina. Možete i u knjižaru, pošto je Samizdat B 92 rešio, da sem poludebilnih prikaza Afrike, iz pera Aleksandara Mekol Smit , objavi i jedno Mahfuzovo delo – Priče iz našeg kvarta.

Nećete se lepo zabaviti, naprotiv. Uživećete se i doživećete neke druge dimenzije, živote ispunjene bolom, patnjom i snažnim emocijama i iskušenjima. Ali, pročitaćete sjajnu knjigu.

6 Comments

 1. February 17, 2011    

  Genije!
  Podsetila si me da ga se ponovo prihvatim, mada nisam sve pročitala.
  Hvala! 🙂

 2. Gradiva Gradiva
  February 17, 2011    

  Znam za Nagiba, cak sam pomalo i cituckala ali ipak me najvise zanima upravo Kairska trilogija => da li je kod nas prevedeno sve, znas li, ili samo taj prvi deo koji si spomenula ?

  A nije Samizdat ni tako los … meni se dopadju i H.H.Miljas i Olaf Olafson a ima ih i jos koji su zanimljivi pisci a koje niko drugi ne prevodi … :)))

 3. sheky sheky
  February 19, 2011    

  again,posto nisam ispostovao proceduru,probudila si me za novo komesanje stvarnosti u novoj istrazivackoj misiji,zasto ne procitati

 4. February 19, 2011    

  Miljo, drago mi je da sam te podsetila i još milije mi je što imamo isto mišljenje o Mahfuzu – genije!

 5. February 19, 2011    

  Sheky, hi,

  Nisam baš shvatila ovo za proceduru, ali drago mi je da te vidim na blogu i pročitaj nešto od Mahfuza, nećeš zažaliti.

 6. February 19, 2011    

  Gradiva, ja sam pronašla i pročitala samo prvi deo.
  Što se tiče Samizdata, u pravu si, imaju oni svašta. A moraju malo i da zarade 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Da li si dron? *

Archives

 • Priča o vernosti i odanosti Lavova – Banović Strahinja
  Koliko su Lavovi verni i odani? Pitanje je totalno nelogično a evo i zašto – lavovi, životinje, pripadaju rodu mačaka a sad koliko su mačke verne i odane, možda bi mogli da smislimo neki poetski odgovor, no ne bi imalo… Read more ›
 • Priča o pijanom Prometeju – priča o Vodolijama i ljubavi (prema čovečanstvu)
  Zašto je Titan Prometej toliko voleo ljudski rod ostalo je nepoznato. Razne priče i mitovi nam pripovedaju priče iz Prometejevog života ali njegovi motivi, razlozi tolike posvećenosti ljudskom rodu, ostali su zapleteni u tami, izgubljeni u tunelima prošlosti. Ali da… Read more ›
 • Voda i Vodolija
  Vodoliji pripada element vazduh. Zato je malo neobičan i sam naziv ovog astrološkog znaka. Pitanje glasi: zašto vazdušni znak lije vodu i odakle uopšte sva ta voda, koju Vodolija lije pa lije? Naravno mitovi imaju odgovor i na ova pitanja.… Read more ›