“Bitka” za Voždovac

 

Dugo nisam pisala. To važi samo za ovaj blog. Na nekim drigum mestima me je bilo i više nego dovoljno. Povod za povratak je moj Voždovac, čitaj naselje Braće Jerković.
Dok se krčka odluka da li će biti izbora na gradskom, republičkom, planetarnom ili nekom drugom nivou, izbori na Voždovcu su sasvim izvesni.

Kod nas je počelo!

Konkretno to izgleda ovako: u Jerkoviću, stari deo, zborno mesto je pijaca.

Veoma je teško stići do pijace, proći tuda, vikendom u prepodnevnim satima, gužva je neopisiva.
To ne sprečava aktivste da baš tu smeste svoje promotivne štandove.

Čemu služe ti štandovi? Da se skupljaju potpisi podrške “hoćete li da nas podržite… broj lične karte, potpis …”.

Pre nego što opišem stanje za vikend, još par uvodnih reči.
Amarilis, tj moja malenkost je odvajkada bila u taboru demokrata, ne kao član već kao siguran glas.
Bila – ne više. Kako su sejali, tako sada i žanju, pomenute demokrate – Amarilis neće glasati za demokrate.

Sada Amarilis nije nigde, sem u sajberspejsu. Pošto je iz prošlog veka – 50 +++, glasanje je pravo i obaveza, koje se ne odriče lako. Zbunjena i izugubljena u trenutnoj ponudi, svoju (verovatno) uzaludnu potragu za političkom partijom, kojoj će pokloniti svoje poverenje i svoj dragoceni glas, planira da postavi online, iz prostog razloga što je svrbe prsti, što je blogerka.

Dakle – Jerković pijaca, subota 28.9. oko 11h.

Štand br. 1 – SNS poznatiji kao naprednjaci

Amirilis je već označena, odavno, kao demokrata u sopstvenoj zgradi. Izgleda da je informacija otišla dalje, pošto aktivisti SNS nisu ni glavu podigli, ni upitili bilo kakav znak ni Amarilis ni ostalim slučajnim prolaznicima. Bili su zaokupljeni pisanjem i ispisivanjem nekih, njima znanih papira. Motanje po pijaci, odlazak do samoposluge, znači i stalno prolaženje pored štanda. Utisak je (Amarislis iznosi lične utiske) da su, u odnosu na ranije kampanje, aktivisti SNS-a postali malo uobraženi. Obraćaju se uglavnom svojima, onima koje prepoznaju ili koji sami priđu. Nema onog vrbovanja od ranijih godina, pozivanja da se da podrška.
Virus vlasti je opasna rabota.

Ipak Amarilis nije odolela morala je da priđe sama i da zatraži neki propagandni materijal. Nema upaljača ovog puta, jedino što je dobila su Voždovačke novine.

Voždovačke novine, septembar 2013

Ostaje nejasno šta traži zvanično glasilo opštine Voždovac na štandu SNS-a. Bez obzira što je SNS na vlasti na opštini Voždovac, nekako je degutantno.

Međutim, kada otvorite pomenute novine sve postaje jasno. Nisu to novine o Voždovčanima, to je promotivno glasilo SNS-a, od prvog do poslednjeg reda, počevši od slike Vučića na naslovnoj strani, prepiske (čitaj prepucavanja) sa Đilasom pa do lepih slika šta je sve urađeno. Nesporno je to, sigurno da je odrađeno sve navedeno. Jednostavno, isto to su radili i demokrate za vreme njihovog mandata i svog viđenja Voždovačkih novina. Nikakve razlike nema.

“Bitka” za Voždovac

1389 1

Štand br. 2 -1389

Dođosmo i do naslova posta, do bitke za Voždovac. Izlepljen je svuda. Nekako mi smeta ovaj slogan i upotreba reči – bitka. Da li da očekujem konjicu?

Pošto sam neopredeljena želim da budem otvorena za sve programe, da vidim šta ko nudi.
Elem, prvi utisak je sjajan. Svi aktivisti su devojke i mladići, kao da su upravo došli sa nekog kastinga. Ne zna se ko je lepši od koga. Svi su obučeni u nove majce i dukserice palve boje sa ozakom ovog pokreta. Izgledaju divno.

Ne samo da imaju promotivni štand, nego se u parovima, devojka i mladić, šetaju i prilaze polaznicima sa pitanjem:
-” Hoćete li da nas podržite”?

Naravno, Amarilis nije odolela maldosti i lepoti, zastala je da sazna šta bi mogli da podrži i upitala kakav program za Voždovac nude.

Citiram maladićev odgovor na pitanje šta je program “1389”:

– “Mi se borimo protiv pedera!”
Eto, kratko i jasno, u par reči, politički program za opštinu Voždovac.
Pošto je Amarilis 50+++, pritisak je sklon naglim skokovima, tako da je imala svašta da kaže i mladiću i simpatičnoj devojci – Ruskinji, koja je došla da pomogne bratskom pokretu i izvinjavala se.

Toliko za prvo javljanje sa terena. Čim se neko novi uključi u pijačna dešavanja i predstavi program za Voždovac, eto Amarilis ponovo :-).

12 COMMENTS

  1. Nasmejala sam se i to baš slatko. Kad čovek čuje ovako nešto, instinktivno pomisli – kako će se samo kajati i stideti kad porastu, dođu malo pameti. No, vrlo brzo se osvestim i setim da je verovatnoća da se to desi svakim danom sve manja. Onda se skamenim.

  2. “Amarilis” свака ти част, то је најмање што ти могу рећи ! Ја сам и друге странке питао за програм и добио одговор сличан као и ти, у преводу нико нема, нико сем нас 🙂

  3. Slucajno zivim u istom naselju, bas blizu pijace, na Vozdovcu vec treca generacija..i poreklom i rodjenjem i udajom Vozdovcanka 100%..i nikada kao sada nisam bila tako tuzna, razocarana i skamenjena opcijama koje se nude i sve vise ubedjena da je vlast na ovim prostorima samo borba za fotelju, uticaj i moc…a Vozdovac je , mislim, bio indikator svega sto ce se dogoditi..plasim se ovog horora od klempavog Obraza, 1389. i Dveri kao najgnusnijeg sto nam se dogadja..horor koji nam se dogadja..

  4. Voždovac tek ponekad “okrznem” dok jurcam na potezu Pančevo – Obrenovac – Ripanj… Kad malo razmislim – Voždavac mu tu dođe kao neki epicentar? U svakom slučaju – navijam za vas (šta god to značilo), ali pre svega želim da čestitam što si obrisala prašinu sa ovog bloga.

    Znao sam da će (kad krene da pada kiša 20 sati u kontinuitetu) blog scena malo da živne…

  5. @ Romi

    Drago mi je da sam te nasmejala 🙂
    Mene fascinira to što ama baš niko od tih naših “partija” ne radi ništa na nekoj obuci svojih aktivista, ili možda grešim?

    Ja sam ipak pala s Marsa, verovatno!

  6. Pozdrav Nikoli i partiji – NOPO

    Pošto imate neku vrstu protekcije kod mene, eto i linkova za vašu promociju, koje si tako simpatično postavio.

    Vidimo se u nekom od sledećih postova – da li si mislio da ću vas zaboraviti?

  7. Хвала ти за линкове… Поготово што нисам тражио дозволу :-/ Стварни ме ниси заборавила а видим да уредно и лепо за све нас нађеш вренема да одговориш. До виђења 😉 П.С. Надам се да си добила у сандучету плаву коверту?

Comments are closed.