orao

  Praslovenska i staroslovenska reč – orao orao

  praindev. * horon; éroros
  Reči pamte starinu. Nemački i engleski jezik su jezici nastali u srednjem veku, veštačkim putem, intervencijama i pod uticajem latinskog jezika. Odličan primer i dokaz je reč orao, koju naš jezik pamti od davnina. Ista reč je postojala u engleskom i nemačkom jeziku.

  engleski:

  orao= eagle, reč nastala sredinom 14 veka pod uticajem francuske, odnosno latinske reči aquila

  nemački

  orao = Adler, der, reč nastala u 12 veku

  Originalne reči  za orla su:

  engleski jezik – erne ili kako se danas naziva sea eagle

  U nemačkom jeziku je bio drugačiji razvoj reči:

  Adler je provobitno bila složenica Edelaar što nas vodi do stare nemačke reči  za orla –

  der Aar

  Protogerm. * aron
  gotski – ara
  staronem- oro
  grčki – ornis

  Orao je simbol vetra.

  « Back to Glossary Index
  SHARE
  Previous articlezver
  Next articlesvrdlo

  1 COMMENT

  1. Horon = Oро = циклично коло, игра у цикличном кругу (Србија, Црна Гора, Херцеговина, Источна Србија = Шопско оро, такође у Бугарској)

   Horon = старо-пелашка реч из јужне Тесалије, такође из старе Лидије где је некада било настањено старо-пелашко племе Пернхаеби, од којих и долази реч Horon. Њено право значење је једнако оном стар.перс. ‘horon’ , касније преузетом од стране Грка ‘χορός (chorós)’, које гласи = игра у кругу.

   Етимолошко значење речи Оро, Орао, Хорон = орао када угледа свој плен са висине негде на земљи, лебди над истом у цикличном кругу, тиме смањује размак од себе до своје ловине, до момента устремљења. Чувени ”орлов лет”.

   По опису Вергилија, у старом Риму Тирсени-Расени су своју ”Tyrhenus clangor” – Расенска јека (бука), Расенске трубе, донели из старе Лидије, донели су такође и свој плес- Horon. И трубе и плес су култура старих Пеласта, који своје корене суштински вуку из Минојске културе. Знамо да на Криту и СанТоринију у месту Петра=м.Каменица, постоје и данас фрагменти слика, које описују игру-плес и музичке инструменте Минојаца, који ништа друго нису него стари Пеласти.

   Сву ту заоставштину Пеласта, преузели су, боље речено отели и присвојили су је, белосветски трговци и отимачи туђих ”ковчега”, негдашњи Дорци, Јонци илити Еолци, који ипак на сву срећу немају никакве везе са нама Србима, а камоли са данашњим наследницима ”ромеја”, данашњим Грцима.

  LEAVE A REPLY

  Da li si dron? *