Kako napisati CV- radnu biografiju kada imaš tu oko 100 godina

 

Da se razumemo, nema Amarilis baš 100 godina, bar ne još. Ali, kako nas je još Ajnštajn naučio, sve je relativno, pa i taj broj godina. Za Amarilis je taj broj ok (i da nije, nema šanse da to prizna). Ali, za druge, e tu se već priča komplikuje.

Da ne bih bila epski opširna i promašila temu, da se koncetrišemo na viđenje pomenutog broja (godina) od strane HR stručnjaka i menadžera.
Ako uopšte i udostoje slučaj Amarilis ili njoj sličnih, bilo kakvog komentara, biće tipa:

– kome treba baba, deda, ovo je slučaj za penziju, kome treba neko od 100 godina?


Ne preterujem uopšte.
Čast izuzetcima, sa nekom impresivnom biografijom, mada i tu se čuje:
tik-tak, tik-tak

I sada evo naše situacije, potrebno je napisati CV.
Delete je opcija, koja ne gine, recimo u slučajevima 45+.
Ma džaba priče, iskustvo, diplome dokvalifikacija …., nema leba. Tvrdim.

Digla je Amarilis ruke, još pre par godina, od te priče. Freelance je zakon. Pa, šta ti bog da. Udri, radi, pa crkni ako treba, ali to ti je što ti je. Nema delete, sem ako sam sebi to ne uradiš.

Never Say Never Again!

Situacija se promenila. Blogu hvala!
Pored redovnih privatnih časova, padne neki poslić tu i tamo, neki kurs za firme, pisanje i tako neke stvari.
Mašala, nije da će se Amarilis obogatiti, ali voli kad kapne, uf, i to još ono cash and carry, uf, samo tako.
(Dinkiću, ti idi otvori neku žičaru, zima je ili se skijaj, gledaj bre svoja posla).

Ali, uvek ima neko ali – citat iz omiljenje TV reklame, prim.aut.

– Znate, g-đo Amarilis, sve je to lepo, mi smo Vas i našli preko bloga, ali zbog ovih naših procedura, morali bi da pošaljete svoj CV.
– Lele!
Tu negde beše, gde sam ga zapamtila? Kopaj Amarilis, ko će sad ponovo da piše! Radno iskustvo ti je bar na dve strane. Nađoh!

Sučuvaj me bože i sakloni, šta tu sve ima. Crna Amarilis, gde si ti sve bila i šta si radila, auu. Nije ni čudo što ti se delete smeši.
Naravno, ponovo na infostud. Nema šanse.

Dobro, štreberko, stara, ajde da vidimo šta rade preko bare oni matoriji, kakvih tu saveta ima.
Nemojte pisati godine u svom CV-u, samo navedite relevantno iskustvo – aha, da se Vlasi ne dosete!

Kad se malo bolje razmislila Amarilis, shvatila je da neće ni da piše CV, bože moj. Ali, šta je sa njenim klasićima, šta oni rade, kako traže posao, kakav CV je za njih u trendu?

Dobro, ajde surfuj malo, vidi šta ima.

Ima da ga pišeš Amarilis, nego šta nego ćeš da pišeš i još ćeš da staviš na blog, tamo gde piše about, nek se zna, pa kome odgovara, lepo, kome ne, opet lepo.
Sela Amarilis i napisala svoj CV .
Nije što je moj, ali mnogo mi je lep CV zvani radna biografija Amarilis Online.

16 COMMENTS

  1. DakleM… oborila si me s nogu!
    Napunila sam 51 godinu 25. novembra, što bi se reklo – “većinski sam vlasnik svog života”, a imam planova kao da mi je tek 20! Ko ne ume da prepozna koliko mogu da pružim, ne zna šta propušta.
    Jedva čekam 60 godina i penziju, da najzad imam vremena za sebe, da radim šta hoću. Ostaću u snazi, ne brinem u vezi s tim; što reče moj muž: “Ti bi i Aušvic preživela!”

  2. Draga moja Miljo, generacijski podržavam sve što si navela.
    Drago mi je da ti se dopada moja mala igra, muka mi je više tog prozivanja i podele da ako imaš do 35-4o, onda si upotrebljiv a posle nisi ni za razmatranje.
    Nismo se još ni razmahale, zar ne 🙂

  3. Kakve ste vi carice! Volim što ste mladoh duha ti i Milja! Godine su relativne 🙂 Mrzim pisanje CV-a, oduzima mi svu energiju. Pogotovo što ima stranputica mali milion, prebaČivala škole šmasanest puta, počnem ovo, pa se prebacim na ono, pa rat, pa kuliram godinu dana, pa radim nešto sasvim drugo, pa, u svakom slučaju, budžila sam ga da izgleda normalno… A imam i završeni fakultet na kraju 🙂

  4. Super ideja i sjajan ti je online CV, iako mi se cela ta priča oko CV-ijeva najblaže rečeno gadi. Ne brini, inače, mladi su oni koji imaju do 30 godina, tako da… praktično većina nas je stara prema Hate Relations propozicijama.

  5. Мени се баш свиђа овај онлајн CV, свака част! Иначе и мене нервира све то око писања CV-а, тренутно немам шта ни да ставим у исти и то ми иде на живце јер не бих био разматран чак и ако нешто знам да радим. Чекам да завршим овај факс, пошто ћу са њега повући и неку праксу па ћу имати шта да придодам…

  6. Kako nemaš ToMCee, a blog, to pokazuje tvoju kretivnost i pismenost. Bar tako kažu u nekim uputstvima za pisanje CV-a iz belog sveta. Osim toga, to je i dokaz tvoje komjuterske pismenosti, zar ne.

  7. Блог нисам узимао у обзир као нешто озбиљно. Баш синоћ сам писао о томе. Можда би требало да почнем да пишем о неким стварима битним за професију – на другом блогу, наравно. То би се већ могло узети у обзир.

    Приметио сам да ме веб ових дана све више тера да учим нове ствари, да примећујем како све ради и да то користим. Једног дана… 🙂

  8. ToMCee, mogu samo da ti na osnovu primera nekih profesionalnih edukatora, sa kojima sam u kontaktu, iz SAD I V.Britanije, potvrdim da su njihovi CV veoma kratki sa obaveznim linkovima na sajt ili blog. Izgleda da se tamo na zapadu itekako uvažava, kvaliteno online prisustvo. Pošto vreme radi za tebe, ko zna, možda bi i mogao da uradiš onako lagano, nešto na tu temu.

Comments are closed.