Kontakt

Možete mi pisati na adresu:

amarilis.online@gmail.com

ili poslati poruku, ostaviti komentar na Facebook strani Nemački nije bauk
(ovde su komentari zatvoreni zbog spamova)

6 COMMENTS

 1. Пишем већ 6 година огромну књигу : ,,Стварање имена народа и држава; Легенде које то заправо нису јер су тајне сазнате” а говор ми је још 2014. написао још код 710. страна доктор антропологије у пензији у Лондону наш Србољуб Живановић. Професор сам историје и научни истраживач, уметник, рестауратор уметничких дела и текстова у фотошопу које ћу када будем имао новца штампати, професионални сам спортски тренер од овога августа на септембар 2016. године са просеком 9,3 у Мадриду код ИФББ председника Рафаела Сантоње. Интересантни су ми ваши текстови те бих волео да се и са вама консултујем јер сарађујем са многим признатим и непризнатим научницима у свету. Поздрав.

 2. Procitao sam Vase poprilično hrabro misljenje o nastanku reci novac,od Novobrdac.Mogu Vam navestii jedan verovatniji podatak o poreklu te reci.A to je da je u Srbiji za vreme Despota Stefana Lazarevića ponovo otvoren rudnik srebra na Rudniku i povodom toga iskovan srebrni novac sa natpisom ” Nova ceka gospodina Despota” sto znaci “nova kovnica gospodina DESPOTA” Vremenom je narod taj novac zvao nova ceka,nova kovnica,nova kovanica,daljim skracivanjem je ostala Rec novac,sa znacenjem nova kovanica sžsadašnje novac.

 3. Hvala, interesantno i značajno.

  Mišljenje nije ni mnogo hrabro niti samo moje, zastupljeno je u lingvističkoj stručnoj literaturi. Ako je pažljivo pratite sigirno ćete pronići argumente za tu teoriju kao i mnoge druge.

 4. Прочитао сам ваше мишљење о пореклу речи “чинија”. Ако та реч потиче из Кине а онда преко Персије завршава на Балкану/Хему онда се отварају три питања која би морала имати међусобно смисла ако је то што тврдите тако.

  Одакле потиче реч Чајна али и Шина, Кина, Ћина (зависно од језика). Да ли су они названи по чинијама или је чинија названа по народу? Колико знам ниједан већи народ се не назива по посудама које производи. То је често изглед, вера, говор итд.

  Друга битна ствар је да испада да речи чинити, учинак, учинковит, војни чин све потиче од посуде из Кине. Да ли то има смисла?

  Трећа битна ствар је шта ћемо са чајем по коме је Кина позната или са енг. чин-чин при куцању пиђем/здравицом?

  А најважнија ствар је да као код Грка рњч за Кину не потиче од Кинеза јер они за себе кажу нешто слично Ченгду. Био сам тамо и једном приликом питао нешто у вези Кинеског ресторана. Пошто није говорио енглески човек није разумео шта ја брбљам.

  Поздрав

 5. Ne znam otkud Vam formulacija – Vaše mišljenje. Mišljenje nije moje, to je etimološka činjenica, između ostalog citiran je jedan od izvora a ima ih mnogo, pogledati etimološke rečnike, Skok,Škaljić i sl..

LEAVE A REPLY

Da li si dron? *