baket lista, bucket list

  baket lista – izraz

  značenje izraza baket lista:

   – lista poslednjih želja

  Primeri upotrebe:

  “Baket” lista: Sve što želite da uradite pre nego što umrete.

  Ova lista je izuzetno važna, jer predstavlja ono što su vaše stvarne vrednosti u životu. Od toga da naučite da spremate jelo, do toga da se oženite/udate, popnete na Mont Everest, date otkaz…

  Pomislio sam da je nečija drugarica ili možda obična turistkinja koja je tu da ubije vreme, ali kada je na engleskom naručila pivo i sela na stepenice, bio sam ubeđen da je to sudbina i da ću konačno spavati sa Kineskinjom, čime će se moja dugačka seks baket lista pobednički smanjiti.

  Što se nalazi na tvojoj bucket listi? Podijeli s nama da vidimo koliko si kreativan u pravljenju lista.

  Ako napraviš bucket list sa stvarima koje moraš da uradiš ili mestima koja ćeš posetiti, i te kako će ti pomoći da na neki način isplaniraš svoj život.

  I ne, to ne mora da bude ništa dramatično i epohalno (tipa, da protrčiš go Amsterdamom ili da posetiš Butan), već nešto što zaista možeš da uradiš i zbog čega ćeš biti srećan.

  Bonus:

  poreklo i značenje izraza – gola istina

  baket lista gola istina izrazi srpski rečnik

  Poreklo izraza:

  eng. bucket list  – lista poslednjih želja

  Veoma popularna fraza, često je nalazimo po ženskim magazinima, blogovima i portalima, koji pretenduju da budu u trendu, elitni,  da prate svetske trendove upotrebom stranih, konkretno engleskih reči i izraza

  (link je nasumično izabran na osnovu Google rezultata pretraživanja zadatog  izraza).

  Izraz podrazumeva sastavljanje  spiska želja, koje je potrebno ostvariti u što većem broju, pre nego što napustimo ovaj svet.

  Postoji i sajt bucketlist.org, namenjen onima koji smatraju da je pronalaženje tema za ovakvu vrstu liste poslednjih želja, veoma važno za smisaoni život.

  Pogledaj:  poreklo i značenje izraza – udaren mokrom čarapom

  Prva osoba,  poznata po tome da je smislila koncepciju sastavljanja liste poslednih želja, doduše u smislu životnih ciljeva, bez upotrebe ove fraze, bio je Džon Godar.

  Link vas vodi ka njegovom sajtu i ka listi od preko 100 stavki, koje je on sastavio kao tinejdžer i posvetio njenoj realizaciji dobar deo svog života.

  Sama fraza je novijeg datuma i svoj procvat je doživela nakon uspeha istoimenog filma The Bucket List  iz 2007 godine, glavne uloge  Džek Nikolson i Morgan Friman.

  Tema filma je upravo i značenje ove fraze – 2 starija gospodina, neizlečivo bolesna, sa veoma izvesnim bliskim susretom sa okončanjem zemaljskog života, pokušavaju da realizuju što više stavki sa svojih lista poslednjih želja.

  Ovakvo tumačenje je samo jedan, površni plan tumačenja ovog filma, a pošto je ovo lingvističko tumačenje, sledi link za film, namenjen onima koji su zainteresovani za dalja istraživanja teme  samog filma.

  U osnovi je engleska reč bucket – korpa, čabar, kofa,  drveno korito, akov, memorijska ćelija

  kick the bucket je izraz koji je predstavlja sledeću stavku u objašnjenju izraza i pojma koji opisuju listu poslednjeih želja.

  Poreklo ovog izraza nije izvesno niti dokazano u izvorima. Postoji više tumačenja (prati link za dodatne informacije o poreklu fraze u engleskom jeziku). Ono koje je nama potrebno, u ovom kontekstu, je sledeće:

  Kick the bucket, bukvalno  bi značilo šutnuti korpu, kofu ili sličnu posudu na kojoj stoji samoubica, prilikom pripreme za obavljanje tog čina.

  Onog trenutka kada šutne posudu on je – otegnuo papke ili prdnuo u čabar (ovo je prevod fraze Živorada Kovačevića – Frazeološki rečnik englesko – srpski).

  Pošto zaista ne zvuči otmeno nasloviti tekst – lista poslednih želja pre nego što prdneš u čabar ili otegneš papke, izgleda da ćemo morati da se navikavamo na izraz u srpskom jeziku – baket lista.

   

  Tags: engleski
  « Back to Glossary Index