cakum – pakum

  cakum-pakum – prilog

  značenje reči cakum – pakum:

  • zajedno, potpuno

  • savršeno, urađeno kako treba, očišćeno, pedantno

  Poreklo reči:

  Od nemačkog izraza:

  Mit Sack und Pack (abziehen) (razg.) (otići, odseliti se) sa svim što se ima; sa celom imovinom; cakumpak (fam. pokr.); sa celom bulumentom

  P.Mrazović, R. Primorac, Nemačko – srpskohrvatski frazeološki rečnik

  vidi – mit Sack und Pack

  U navedenom nemačkom izrazu imamo 2 reči, imenice.

  Sack vreća, džak, kao sašiven, gotov proizvod

  und – i (postalo um u našem izrazu, glasovne promene tipične za srpski jezik)

  Pack – u arhaičnom značenju zavežljaj, privremeno sredstvo za transport  koje se pravilo od raspoložovog platna, ženske marame i sl.
  Kada se neko selio i odnosio sa sobom sve što je posedovao, spakovano u vreću, Sack i zavežljaj, Pack, to je bilo potpuno, kompletno, bez ostatka.

  Tako je nastao i naš izraz cakum-pakum, kada se našto završi, uradi potpuno, kompletno, kako treba, da nije ostalo ništa više, što je potrebno uraditi naknadno.

  Prvobitno je izraz glasio: cakum-pak

  Pročitaj: značenje reči (marka automobila) – Audi

  Primeri upotrebe cakum-pakum:

  Jelici se sve smučilo, i američki paketi, i Crveni krst i ta aktivistkinja, pa je zajedljivo priupitala zaduženu za podelu hoće li dobiti još odgovarajuće cipele, rukavice i pripadajući nakit, da bude doterana cakumpakum kad pođe na prijem.

  И кад је све било цакумпакум, па прошло још мјесец дана, баба ће рећи: – Богами, драга Васице, све је поскупело сто посто. Па, знаш како је, нисам ни ја Црвени крст.

  Да све буде цакум-пакум, баш тако ; цакумпакум … — осмехнух се. — Охо, цинизам! — То није цинизам, то је хуманизам. — Хуманизам?

  Bože, hoću li ja ikada imati neki debeli kaput, nekakav dugački, dlakavi, neki sa mnogo dugmadi, gdje nijedno ne fali, gdje je sve cakumpakum, utegnut i zakopčan kao važan paket?

  Sve cakumpakum, draga moja drugarice! – reče Rina naglas i osmehnu se. – Da, sve sređeno kao da su tebe, mila moja, konsultovali oko organizacije…

  Да буде цакумпакум над цакум-пакумима,

  Нова као од конца откинута,

  Догната у ред и славно удешена

  Као скројеница од вилине јапије,

  Као кутија од кромпир-шећера, .. M. Bećković

  Tags: nemački
  « Back to Glossary Index