grifon

  grifon – imenica, muški rod

  značenje reči grifon:

  • mitska životinja

  opis, definicija:

  grifoni – mitske četvoronožne ptice, veličine vuka, s nogama i kandžama lava i glavom orla, iz čijih očiju seva vatra. Perje na njihovim leđima je crno, na grudima crveno, na vratu plavo a na krilima belo.

  Ove snažne životinje, koje nisu mogle samo da se suprotstave  lavu i slonu, posvećene su Apolonu. One čuvaju zlato u zemlji koja leži između Arimaspa (zemlja jednookih ljudi iz plemena Skita) i Hiperborejaca….

  Crejović, Cermanović, Rečnik  grčke i rimske mitologije, s.99

  Primeri upotrebe reči:

  Izveštavajući o njihovom neprekidnom ratovanju protiv jednookih Arimaspa, Herodot grifone naziva krilatim čudovištima; ništa precizniji nije Plinije kad govori o dugim ušima i kukastim kljunovima ovih „bajoslovnih priča” (X, 70).

  Pogledaj:  šta znači i kako je nastala reč – nektar

  Jedan od aspekata kriptozoologije je analiza drevnih mitova, kao u slučaju pokušaja objašnjenja porekla legende o grifonu.

  Plinije Stariji piše da grifoni kopaju zlato kako bi sebi napravili gnezda, a istoričar Eliano iz drugog veka nove ere piše kako grifoni čuvaju zlato i brane svoje potomke od kopača zlatne rude.

  Poreklo reči grifon:

  Grifon značenje i poreklo rečiTačna etimologija ove reči nije poznata. Postoje razna tumačenja:

  gryps – pozajmljenica u grčkom jeziku nepoznatog porekla; moguća veza sa karību – akadijski krilati lav; gryps – grč. lešinar  ili grypos – grč. savijen odnosno kljun su moguće veze; Merriam –Webster Dictionary

  vidi – himera, mantikora

  « Back to Glossary Index