jakovina ili nenačeta voda

  nenačeta voda, jakovina – izraz

  Značenje nenačeta voda, jakovina:

  Rano ujutru, na Božić, najčešće domaćin ide po vodu. Sa sobom nosi kukuruzna zrna i bosiljak. Ako nekog sretne usput ili na vodi, posipa ga kukuruzom, da bude hrane u izobilju. Kad zahvati vode, ostavlja kukuruz i bosiljak na vodi, da vode bude dovoljno, da ne bude suše i da bude čista, bosiljak.

  Ta prva doneta voda na Božić zove se  jakovina ili nenačeta voda. Koristi se i  za božićnu česnicu koja se mesi rano ujutru.

  U tu  vodu se dodaje i jabuka i srebrni novčić. Zatim se ukućani umivaju. Jabuka je da čeljad bude rumena i zdrava srebro da budu čisti kao srebro i da se prizove materijalno blagostanje.

  Umivanje nenačetom vodom – jakovinom čisti sve negativno iz prethodne godine.

  Izraz nenačeta voda u Vukovom rečniku:

  не̏наче̑та во̀да , f.   вода од које нити је ко пио ни за што друго узимао како је донесена у кућу . Неначету воду употребљавају бајалице у различнијем бајањима око болеснијех људи и за пиће и за умивање .

  nenačeta voda jakovina značenje

  Primeri upotrebe:

  Посебна чистилачка моћ се придавала богојављенској водици а „неначета” вода била је важан реквизит многих ритуала. То је она вода која се ујутру прва захвати.

  За подмесивање се данас употребљава вода из водовода или бунара. У ранијем периоду је то била вода са извора — тзв. неначета вода, претходно освештана босиљком.

  Bonus:

  nenačeta voda jakovina badnjak srpski rečnik

  Кад се дете метне у колевку и заспи, успе се у зелену паницу свежа, неначета вода из бунара. Док се вода не преда врачари не сме се ништа говорити. Онда бајалица узима усијан кукач са огњишта, и држећи над детињом …

  Pročitaj:kako je nastala i šta znači reč – preobraženje

  Динарски сељак пази на небеске појаве, на птичији лет, на зујање пчела, на животињске гласове и верује да по томе може предсказати догађаје. „Неначета вода“, вода која је с јутра донета и није још употребљавана, служи им за …

  … селима Срема у обичају је да се на Ђурђевдан ујутру рано донесе у окићеним судовима неначета“ вода са извора, у којој су се морали умити укућани.“ Веома је било распрострањено да се уочи Ђурђевдана донесе вода са …

  За неку воду се сматрало да је „жива“, тј. да поседује животни принцип, друга је сматрана „мртвом”, јер је била у контакту са покојником, за неке прилике користила се неначета вода” и сл.

  У Босни и Херцеговини и у многим другим нашим крајевима „за гашење угљевља употребљава се неначета вода. Неначетом сматра се свака она вода која се при сунчаном исходу заграби из извора или бунара из којих цијелу …

   

  « Back to Glossary Index