kaljača, kaljače

  kaljača, obično se koristi množina, kaljače – imenica, ženski rod

  značenje reči kaljača, kaljače:

  • vrsta gumene obuće koja štiti od kiše, vlage i blata, nosi se preko standardne obuće

  kaljača kaljače značenje foto

  Poreklo reči:

  Reč koja je nastala narodnom etimologijom – ukrštanjem strane reči koja označava vrstu obuće koja štiti od blata  i  rečima koje označavaju: kal, kaljanje

  „Пре ратова, деведесетих година прошлога века, и раније, можда, почели су се у Београду, чувеном по свом блату, носити руске праве петроградске ‘галоши’ или ‘калоши’, што су опет Руси узели од Француза (la galoche ципела нарочите врсте).

  Оне су у огласима београдске чаршије гласиле у правилном женском роду галоше. Затим су се, можда према немачком облику: Galoschen, преобразиле у галошне, а према другој паралели немачкој Kalochen, и у калошне.

  У том облику оне су, случајно и ‘одсвесно’, доведене у стварну и узрочну везу са београдским калом.

  Са осећањем те везе, за ову горњу обућу против каљања у калу и каљугама београдске калдрме, а по угледу на праве народне називе за ствари, справе, алатке (ветрењача, бркљача, варјача) и др. или, ближе, према варошким народским називима за делове одела (марама повезача, поред ‘везоглаве’, па капуљача и, чак, јегерача за вунену поткошуљу д-ра Јегера и др.), начињена је и – каљача, обично, с обзиром на пар, у множини: каљаче.(Костић Д. 1933б: 47–48).

  Primeri upotrebe reči:

  Идем на железничку станицу, — помисли Ромашов. Али у исто време погледа усвоје каљаче, па порумени од тешког стида. Биле су  од гуме,  гломазне каљаче, упрскане до горе као тесто густим, црним блатом.

  Pročitaj: značenje i poreklo reči ekser

  Ušao sam u tramvaj — obje su kaljače bile na svom mjestu, sjećam se kao sada. Još sam rukom opipao dok sam ulazio — jesu li tu. A izišavši iz tramvaja, gledam — jedna je kaljača tu, mila moja, a druge nema. Cipela je tu. I čarapa je, vidim, …

  Ако би господин после ручка хтео да иде у башту, постарати се да прво навуче каљаче.

  Gumene kaljače, prašnjave gumene kaljače u junsko podne! Apsurdno je biti tako obučen za vreme pasje žege, koja traje već tolike sedmice.

  Можда сам поквасио ноге? За сваки случај ставићу каљаче. (Отвара орман, затвара га, глас му је задовољан) Добре каљаче! Оне неће допустити да назебем, оне ће ме штитити.

   

  « Back to Glossary Index