uštap

  uštap – imenica,  muški rod

  značenje reči uštap:

  • pun mesec

  vidi – mesečeve mene

  izraz:

  s mene pa na uštap

  ili

  na menu pa na uštap

  značenje – veoma retko

  Mena ili kako se u narodu zove mladina je mlad mesec a uštap je star mesec. Taj period tradicionalno predstvalja pun krug, zatvaranje ciklusa.

  uštap značenje
  uštap

  Poreklo reči uštap:

  1. Skok u svom Etimološkom rečniku dovodi reč uštap u vezu sa glagolom štipati, sa varijantom ušćap.

  Prefiks u – Skok tumači kao negaciju, nečega nema, kao ubog, pa daje tumačenje:

  u + štap = ono što nije otkinuto, što je potpuno

  Kod Vuka u Rečniku javlja se oblik užba.

  2 . U rečniku – Iz leksike Pive, Svetozar Gagović, Srpski dijalektološki zbornik, LI, 1 – 312, kavlja se glagol: uštapiti se:

  уштáпити се уштапим се св укрутити се, укочити се“. — Дошла туне и уштапила се на вратима.

  Primeri upotrebe reči:

  Блажен поглед, који гледи

  У крчмара пуном лицу

  Сјајни мјесец на уштапу,

  А на крају чаше пуне

  Једне ноћи мјесец млади. Kita cveća iz Hafisove bašte

  За ово време показују се на месецу четири разне промене, које је лако разликовати: уштап — пун месец, половина месеца са левим полукругом — последња четврт. За тим се месец губи и настаје нов месец, да после седам дана …

  Pročitaj: kako je nastala i šta je nekada značila reč – brod

   Сходно томе, он се обнављао у правилним временским интервалима. Животни циклус  отпочињао је појавом узаног месечевог српа (младина), а завршавао се онда када је месец  добијао облик круга, односно сјајног диска (уштап) …

  Данас је уштап, јер се Месец појављује у свом најпотпунијем лику. Прво небеско тело чије је кретање и промене древни човек уочио било је Месец.

  Може се препоручити мало слово и за називе облика и фаза мјесеца: млад м(ј)есец (или млађак), пун м(ј)есец (уштап), тако и полум(ј)есец.

  Мислим, није ми, на часну реч, због ловуџе, баш ме брига, ионако је имам с мене па на уштап, али кад дофурају црни дани па у џепингеру немам ни кинтаћа (чак ни за кофи), а дође време да се сређују формално сти, … M. Kapor, Beleške jedne Ane

  Док је оних седамнаест дана и ноћи вукао носила, спавајући с мене па на уштап и кубурећи с храном, питао се да ли ће икада више видети своју родну земљу.

  … наступило макар и краткотрајно смирење, »напољу је било свјетлије«, иако се ледена стихија још није била предала; »иза маглене завјесе испловио је мјесец на уштапу мрачно освјетљујући нешто црно и страшно«.

   

  Synonyms:
  pun mesec
  « Back to Glossary Index