Šta boli Adamove sinove?

 

Ova priča, u suštini, nije priča. Ona govori o događajima, koji su se desili, davno, tako davno, da su gotovo zaboravljeni, u periodu, koji mnogi zovu onako poetično, praskozorje čovečanstva.
U to vreme naša lepa, plava planeta Zemlja je bila nenastanjena, tačnije nije bilo ljudi. Bilo je svih drugih poznatih i nepoznatih biljnih i životinjskih vrsta, ali ljudi nisu postojali. Upravo tada, pored naše, lepe, plave planete, prolazio je svemirski brod. Onako, pravi, pravcati svemirac. Poticao je iz galaksije, koju mi danas zovemo ZXUY i pripadao je, očito, jako naprednoj rasi. To je bila prava, svemirska, naučna labaratorija.

Kada su ugledali prelepu, plavu planetu, vanzemaljci su momentalno zakočili i iskrcali se . Mnogo im se dopala. Rešili su da tu malo proborave, da se odmore od jurcanja po vasioni. Ali, pošto su oni bili jako napredni i civilizovani, bili su puni pravila, protokola i sličnih stvari. Tako je boravak, i to duži na nekoj planeti, po protokolu, zahtevao i ozbiljan rad. Morali su malo da pomognu prirodi i da ubrzaju stvaranje neke napredne vrste.
Ostalo vam je manje više poznato iz raznoraznih izvora, koje su ipak poticali od Adama i njegovih sinova. Priča je prenošena sa kolena na koleno, dakle radi se o Adamovoj verziji. Ja ću vam ipak ukratko ispričati, šta se stvarno desilo.

Smućkaše tako, vanzemaljski naučnici DNK i napraviše prvog Zemaljca po imenu Adam. Mučili su se do zla boga, oko tog prvog Zemaljca po imenu Adam, ispao je malo onako kilavko, ali dobro se završilo. Sad navališe vanzemaljski naučnici da prave odgovarajući DNK suprotnog pola – obrni, okreni, sve se vrti oko seksa – šta mislite da su vanzemaljci radili na planeti Zemlji  kad nisu petljali po labaroratoriji, a?
Ovog puta su bili više nego uspešni, stvorene su ne jedna nego dve jedinke ženskog pola, bliznakinje Lilit i Eva.

Lilit Eva i Adam
Lilit Eva i Adam

Za razliku od Adama, kilavka, one su se mnogo brže razvijale, bile zdravije i sposobnije (stara je to proverena istina, da su muška deca mnogo kilavija od ženske. Valjda zato što su vanzemljci već bili mnogo iskusniji kada su kreirali žensku DNK).
Naročito se isticala Lilit, u svemu. Bila je najpametnija, najsposobnija, najlepša od svo troje. Radoznala, uvek u pokretu, željna da što više sazna i nauči o svom okruženju, nije je držalo mesto. Eva je bila totalna suprotnost, mirna, fina, gde je ostaviš, tu je i nađeš. Obožavala je Adama, pratila ga pogledom svojih plavih očiju, uvek nasmejana i spremna za njega. Lilit za Adama jedva da je imala vremena.
Seksa naravno, na sve strane. Ali, uvek ima ali, zar ne…..

Za razliku od uvek spremne i podatne Eve, Lilit –eh, Lilit je bila priča za sebe.

Najpre ona nikada nije bila spremna za Adama. Uvek je Adam morao nešto da petlja, ako je želeo seks sa Lilit, da je traži, da se igra sa njom, da joj se udvara, ma trista čuda. Sa Lilit nije on bio glavni, morao je da nauči da se prepusti….

A Eva, Eva ga čeka, spremna, podatna, nema….

Kao što rekoh na početku, naši prijatelji vanzemaljci su morali da se strogo drže svojih protokola, pa se i vreme rastanka približilo. Osim toga stroga pravila su dozvoljavala da iza sebe mogu da ostave za sobom, samo po jedan primerak od svakog pola.
Trenutak odluke je stigao – po protokolu, morao je Adam da odabere, ko će biti njegova saputnica na ovoj lepoj, plavoj planeti. I Adam je odobrao! Ostalo znate.

A Lilit je sva presrećna prihvatila poziv vanzemaljaca, da im se pridruži u krstarenju zvezdanim nebom, u otkrivanju novih svetova.

Adam i Eva napraviše, to što napraviše, ljudski rod.

Kao što vam rekoh na početku, Adam je proturio svoju verziju događaja, a Eva je po običaju ćutala. Ono što je Adam izostavio iz priče je, da je posle odlaska vanzemaljaca, kreatora ili kako ih god zvali, došlo do nekih komplikacija na nivou DNK. Tako je Eva na svoje kćeri prenosila porođajne bolove a Adam na svoje sinove bol u …….

Da, šta to boli Adamove sinove, kasno noću, kada bi trebalo da blaženo leže, držeći u zagrljaju svoje Eve.
Šta ih to mori u predvorju snova, kada zvezde rasute po noćnom nebu zasene pramenovi, tako nalik crnoj kosi prelepe Lilit. Šta raditi sa tim nemirom, koji se širi telom i uvek zaustavlja na istom mestu, šireći neizdržljiv bol.
– Da li sam dobro izabrao? – to je pitanje, koje svaki Adamov sin postavlja sebi, dok ga pulsirajuća bol razdire u besanim noćima.

Šta, drage moje, ne znate šta to boli Adamove sinove, o čemu ćute, kao zaliveni?

Pa, boli ih….

22 COMMENTS

  1. Hehe, zgodna pričica. Naravno, izgleda da Adam nije hteo mnogo da se trudi oko Lilith, a možda ga ona nije ni volela, pa se odlučio za Evu, šta je sigurno sigurno je. Koju god da je izabrao, uvek bi bilo pitanje: “Da li sam dobro izabrao?” Mene muči pitanje, zašto je Adam izabrao dosadnu i nemu Evu? Ako može neko muški ovde da odgovori? 🙂

  2. Поучна причица. И песма на крају ми се допала 🙂

    Адам је имао избора. И Лилит је имала избора. Ева није умела да бекне. Сада ми се некако чини да су жене пробирљивије и разборитије. Ваљда се то развило с временом…

  3. Interesantan text… 🙂 Znate kako, dok su muskarci mladi pogledi im traze devojke koje podsecaju na Lilit, a kad im dodje vreme da se skrase i zavrse sa prolaznim avanturama onda traze Evu… 🙂

  4. Mislim da je Lilit znala sve da radi, pa čak i da razvlači pite, a on se uplašio da može onda da bude power woman, pa da on ne bi ispao mali bedni crv pored tako moćne žene, odabra Evu koja mu se divila i polirala mu ego, a on uživao u svojoj nadmoćnosti. Posle je shvatio da nadmoćnost nije sve i da ego priča ne greje postelju. Pa se pitao ipak da nije pogrešio u odabiru. A obično to bude tako. Da sam…šbbkbb.

  5. ToMCee, posebno mi je milo, što ti se pesma dopala, baš sam je pažljivo birala. Iznenadila sam se kakav izbor postoji na temu bolne duše.
    Da li je potrebno da naglasim, ko je moj favorit.
    Pošto su bili bliznakinje, Eva i Lilit, postoji i priča da u svakoj ženi postoje obe, ali vremenom jedna prevlada. Nisam sigurna baš, kada je to tumačenje u pitanju,

  6. Dobrodošao Masteru i hvala na pohvalama.
    Pitanje za tebe je – pošto si nam lepo objasnio kako Adamovi sinovi razmišljaju i biraju – šta želi Lilit?

  7. Lilit je po meni onaj krajnje hedonisticki deo coveka… Uz dozu opreza bih cak dodao i sebicni deo… Deo koji razmislja samo o trenutnim sitnim zadovoljstvima i ne mari za neke vece planove… U svakome se krije Lilit, hteli mi to nekad da priznamo ili ne… 🙂

  8. Heheeh svidja mi se… Tem o kojoj se moze raspravljati duuuugoooo… Mislim, ko je sta izabrao i zasto… Ali vazno je da je tekst dobar..

  9. Onda i danas, Adamove sinove boli što im se diže isključivo na Lilith-ke, a žene se Evama (Gospodar Nevremena reče nešto o tome), jer su Eve guske koje će da budu bedinerke koje su njima neophodne u životu, ako i kada njihove majke prestanu time da se bave. Kao nedovršena bića, muškarce je jednostavno razumeti, ali, ‘alo, Eve osvestite se, ne ubijajte Lilith u sebi. Little bit of this, little bit of that. 😉

  10. Master – A ako misliš na sebe, ne mora da bude uvek sebično, zar ne, nego smo tako vaspitani. Priča o Lilit je poučna, bar ja mislim, uči nas da ne izgubimo svoju suštinu. Uostalom Adamovi sinovi su Lilit proglasili zlom vešticom, ne znamo njenu verziju 🙂

  11. Nego, Amarilis, igraš se sa ovakvim pričicama 🙂 Pitanje je da li je sve bilo BAŠ TAKO.. 😉

    A i da jeste, u medjuvremenu se pojavio Isus sa svojim biciklistima..Ada, Eva, Lilit, Jahve, Samuel..dijalektički odbačeni 🙂

  12. Milko, srećo, otkud ti ovde, kako si se samo setio naše drage Lilit 🙂

    Nego kako, baš tako je bilo, a ovi dijalektički obračuni su iz neke sasvim druge priče. Pitanje je iz koje si ti priče, da li te, gde su glavni junaci dijalektički odbačeni ili tražiš svoju Lilit?

  13. Heh, ne bih rekao da je bilo BAŠ TAKO, ali dobro 🙂 U svakom slučaju mislim da je Lilit sada mirna, da je oprostila i da joj je oprošteno. A sa vanzemaljcima više nije, dijalektički su poraženi 🙂

    Lilit je sada sa biciklistima, tj. nama 🙂 Rekao Isus jednom da se baci kamenom onaj ko je bezgrešan. Od tada ona sa nama 🙂 A da su valjali, ti junaci ne bi bili odbačeni. U stvari, “junaci” 🙂

  14. E pa Milko, uopšte se ne slažem sa tobom. Prvo, ko ti kaže da su vanzemaljci poraženi, meni se čini da je dijalektika poražena, proveri malo ti to tvoje stanovište.
    To da ti junaci, nisu valjali, neće moći, istoriju pišu pobednici,(čitaj muški rod) i lepo su sve uradili da sakriju svoju sramotu – to što su prodali dušu djavolu, između ostalog.
    Ali, točak sudbine se okreće, nije Lilit još rekla svoju poslednju 🙂

Comments are closed.