Regali i bela tehnika – A Tribute to John Lennon

john-lennon

….. samo to napredovanje je velika stvar, od svih nas, bivših stipednista fabrike, da izaberu mene! Svi smo otprilike u isto vreme završili Mašinac, svi dobar prosek a mene da unaprede za šefa , nisam mogao da verujem, da li shvataš šta to znači, koliko je to važno za mene, ma za nas? Gordana, slušaš li ti mene uopšte?

When the night has come
And the land is dark
And the moon is the only light we see
No I won’t be afraid
No I won’t be afraid
Just as long as you stand, stand by me…

 

– Naravno, slušam te, da super, drago mi je, jasno mi je koliko ti to znači, zaslužio si.
– Odgovornost je sada mnogo veća, upravljam jednim pogonom, ali to je samo početak a i plata će mi biti veća. Ne mnogo, za trećinu verovatno, ali to je ono što sam čekao, Gordana, Goco moja, pa mi sad možemo da se venčamo, posle 8 godina zabavljanja, sada možemo da se venčamo. Šta kažeš?
– Ti mene Gordana, uopšte ne slušaš, ti slušaš taj prokleti radio, ne mogu da verujem! Opet si odlutala, koji je taj od tih tvojih urlatora?
Gordana ga je nemo pogledala, uzahnula:
– Džon Lenon, to je Džon Lenon, mogao bi bar da se potrudiš da zapamtiš. I nije urlator, kako ne možeš da osetiš ovu muziku?
– Ma, šta tu ima da se oseća, ništa ne razumem, zar ne možeš lepo da slušaš Kiću Slabinca ili Zdravka Čolića kao sve ostale devojke iz društva, nego moraš te neke inostrane šizike? Uostalom, ne žeilim da pričam o tome. Izlazimo večeras, dogovorilo se društvo, idemo u „Trojku“, idemo da proslavimo.

… Džon je bio veoma vezan za svoju majku Džuliju, ……, poginula je kada je prelazila ulicu, Džon je bio očevidac,…. – glas Marka Jankovića je nastavljao pripovest o Džonu Lenonu.

– Zašto toliko pričaju o njemu, nije mu rođendan, nije mi jasno? – čudila se Gordana.
– Dakle stvarno mi je dosta, ugasiću radio ovog trenutka.

When the night has come
And the land is dark
And the moon is the only light we see
No I won’t be afraid
No I won’t be afraid
Just as long as you stand, stand by me…

– Nemoj molim te, evo utišaću, reci mi šta misliš da otputujemo malo, ti i ja, na par dana, da skočimo do mora, Poreč, Opatija, onako romantično, samo nas dvoje, šetaćemo pored mora, bićemo sami, da se opustimo, proslavimo.
– Ma o čemu ti pričaš, ko još ide na more početkom decembra. Ti si uvek bila čvrsto na zemlji, šta te je spopalo. Nema mora ni sledećeg leta. Razmišljao sam, odmah ću da podignem kredit da uzmemo nameštaj, regali su najvažniji, da nađemo kvalitetne regale i belu tehniku. Onda moramo malo da se prištedimo, da se suzdržavamo dok ne otplatimo kredit, a i stan moramo da pronađemo, da iznajmimo. Ja punim 28 a ti 24 godine, to je to, vreme je. Mora se misliti ……, regali za dnevnu sobu su najbolji…..

Na današnji dan, 8-og decembra ubijen je Džon Lenon. Ubio ga je Mark Čepmen ispred zgrade Dakota u Njuojrku u kojoj su stanovali Joko I Džon , ja sam Marko Janković a vi slušate specijalnu emisiju radija Studija B, posvećenu Džonu Lenonu. Program nastavljamo sa predivnom numerom, koju je Džon napisao…..
– Gordana, gde ćeš pobogu, kuda si pošla? Šta ti je, vrati se! Ma šta te je spopalo, Gordana, ne plačeš valjda za tim drogiranim kretenom…
Šamar, onako iz okreta, takoreći iz dubine duše, ukopao ga je u mestu. Predivni regali za dnevnu sobu su se rasklopili i nestali u belini čistog lista hartije, na kome je Gordana tek započinjala novo poglavlje svog života.

John Lennon – Love lyrics

Love is real, real is love,
Love is feeling, feeling love,
Love is wanting to be loved.
Love is touch, touch is love,
Love is reaching, reaching love,
Love is asking to be loved.

john-lennon-andy-warhol

John Winston Ono Lennon, MBE (9 October 1940 – 8 December 1980) was an English singer-songwriter who rose to worldwide fame as one of the founding members of The Beatles and, with Paul McCartney, formed one of the most successful songwriting partnerships of the 20th century.more

12 COMMENTS

 1. Imao sam osjećaj kao da gledam neki od onih filmova kad uz glavnu radnju istovremeno se odvija još nekoliko radnji, nešto malo modifikovanih u odnosu na tu glavnu, ali dovoljno da se realnost prospe u nekoliko fragmenata.

  Nemam pojma šta ispade od moje misli 🙂

 2. Fantasticno 🙂 Imas takav dar da docaras situaciju tako da je stvarno vidim pred sobom. Pokusavam da smislim ko bi glumio u ovoj sceni od nasih … ideje ? (PS dozivljeno?)

  Da te obradujem, mada mozda znas : pogledaj trailer koji sam stavila na NOTES 😉

 3. They hurt you at home and they hit you at school,
  They hate you if you’re clever and they despise a fool,
  Till you’re so fucking crazy you can’t follow their rules,
  A working class hero is something to be!

  * * *

  Lepa priča, respect! Danas je sve u njegovom znaku i baš mi je drago zbog toga.

 4. @ Milko, meni se baš sviđa to što si rekao u svojoj rečenici, thanks 😉

  @ Uf, Gradiva, al me nahvali, baš mi neprijatno, hvala. Da, doživljeno je, naravno i dan danas pamtim tu emisiju Marka Jankovića. Za mene je Lenonova smrt bila šok, on mi je uvek bio omiljeni Bitls. Ridala sam, sačavuja bože, sve me mama jurila da prestanem, da ne navučem neku nesreću. To sećanje sam želela da stavim u neki kontekst, da ispadne efektno, drago mi je ako je uspelo.

  @ Hvala Kajzeru, Lenon je bio moj idol, u stvari još uvek je!

 5. Jao, Amarilis, upropasti mi komentar ovaj tvoj antispamer…Izbrisa mi se jako dug i, mislim, lep komentar :)))Moraću po sećanju…i srcu,opet.
  Sjajan post! Kako volim Lenona (ne baš koliko i ti :)) odmah da kažem da si napisala divnu posvetu.
  Iz iskustva znam da ovakva dva različita sveta nemaju perspektivu, da je zajednički život nemoguć. Ako ga i počnu, samo velika ljubav, u početku, može da “pegla” nesporazume… a onda nastupa očaj, i kraj veze. Zbog odličnih dijaloga imala sam utisak da sam u publici i da su mi akteri tu, na sceni…blizu!
  Bravo, još jednom 🙂

 6. Sorry, Emo, ali morala sam da stavim antispamer, navrzli se jedno vreme, nisam mogla da živim od njih. Inače i mene nervira.
  U suštini je ovo samo posveta Lenonu, drago mi je da ti se dopala, prvi put sam probala ovu formu.

Comments are closed.