Radovi u toku – Selidba!

 

Jeste, dotle došlo – selim se!
I pored svih komplikacija sa hostingom o čemu sam već pisala, odluka je pala -selidba.

Blogger vs. WordPress

U neka davna vremena, kada sam počela da blogujem – kako mi to sada izgleda preistorijski, a bilo je pre samo godinu dana – sticajem okolnosti, počela sa na bloggeru, tj. blogspot adresi.

 

Jedan moj đak je došao na ideju, tj. odmah je prešao na realizaciju. Sviđali su mu se moji linkovi i dosetio se da bih ja mogla da pišem blog i tako da kačim interesantne linkove na jednom mestu. Njemu bi bilo zgodnije da zna gde da traži a ne da mailom sam sebi šalje linkove, sa sajtova na kojima smo vežbali. Rečeno. Učinjeno! Dok sam još postavljala pitanja u totalnoj konfuziji o čemu se radi, blog je bio otvoren, kum mu je dao naziv i to je bilo to. Ostalo je istorija, ha!
Dopalo mi se momentalno.
Onda sam otvorila sama još jednu adresu, amarilis.online na blogeru takođe i virtulana dimenzija postojanja je postala moj novi dom.

Sledi poklon. Da, na poklon sam dobila svoj domen sa dizajniranim blogom, specijalno za mene, da preselim odmah amarilis blog sa blogera, pošto je to neozbiljni domen. Super, oduševljena, počela sam sa tom selidbom, koja traje eto već oko godinu dana.

Ali, da se vratim ja na predmetni blog, koji se sada seli, blog za učenje engleskog, pomalo i nemačkog odskora.

– Selidba

Šta mi bi? Već duže vreme, od ljudi, koji se u sve ovo razumeju, za razliku od mene, slušam kako je WordPress neuporedivo bolji od Bloggera, kako je strašno velika razlika između sopstvenog domena i besplatnog. Shvatila sam samo da je stvarno velika razlika a kakva, ne baš.
Meni je na Bloggeru bilo mnogo lepo, onako ušuškano, jednostvano, lako, ma super. Ja sam noob, šta više reći.
U WordPressu, tj. na ovom blogu sam samo objavljivala postove i ništa više. Na Bloggeru sam isprobala sve što se može isprobati bez problema.

 

– Poseta i ranking – Alexa

Vremenom sam počela i da pratim posetu sa blogovima, hvala, kolegama, koji su me uputili, ni to nisam znala.
Ja nemam baš mnogo mogućnosti da se poredim, sem sama sa sobom. Tu dođoh do nekih neverovatnih saznanja, bar meni. Recimo ovaj blog, koji nema baš neku čitanost, sem meni vernih i dragih čitaoca, kolega blogera :-), dakle negde oko 30-50 dnevno, možda malo više, kada objavim neki interasantniji naslov, mnogo je bolje rangiran nego blog za engleski koji je odavno prešao broj od 5.000 poseta i 10.000 do 15.000 pročitanih strana na mesečnom nivou. Pojma nemam da li je to dobro, ali meni je fascinantno i osećam neverovatnu odgovrnost zbog toga.
Ali, čika Alexa kaže drugačije i po njemu te velike cifre su mnogo lošije rangirane nego ove sitne.
Opet, neki omladinci, kad ih nahvatam s vremena na vreme, rekoše mi još odavno da sam sama kriva, da zbunjujem te mašine, šta god, kako god ( dalje nisam baš shvatila). Znam da sam se osetila važno, skoro kao neka hakerka. Ko šiša Alexu. Nemam pojma šta hoće i šta sam loše uradila.
Ni to me nije pomerilo sa Bloggera.

– Konačna odluka

Ovaj blog je koncipiran, ili je bar treba tako da bude urađen, da i meni pomogne da brzo dođem do linkova, koji mi zatrebaju u toku rada sa studentima. Međutim, desilo mi se već par puta, da nešto tražim i da izguglam sama sebe. Ne mogu da nađem na sopstvenom blogu, šta mi je potrebno. To je presudilo. Shvatila sam da su moje oznake, određivane u hodu postale totalno nepregledne i da je vreme da se napravi veliko spremanje. Onda, posle premišljanja i prisećanja svih razgovora na tu temu, odluka je pala. Selim se!. kako će to izgledati, pojma nemam, usput se učim, kažem o WordPressu, gotovo da ništa ne znam, šta ću da radim kada se preselim, kako će to izgledati na kraju, sada stvarno nemam blagu predstavu.
Radovi su u toku, pa svratite kad imate vremena, dajte neki savet, kritiku, sugestiju, koristiće.

Hvala Vam, unapred, na poseti!

Zamalo da zaboravim, evo i adrese.

See you!

17 COMMENTS

  1. Srecno sa novim blogom tj. novom blog adresom 🙂
    Svi zaista kazu da je taj WP mnogo bolji ali ni meni nije bas sasvim jasno zasto je to tako. Meni se bloger jako svidja, sve u vezi njega je lagano i slatko, nemam nikakvih problema. Ne mogu da kazem da me WP privlaci ali nadam se da ces,kada prodje neko vreme i utvrdis what’s what, napisati iz svog iskustva koje su to prednosti WP i zasto je on tako bajan.
    Novi blog lepo izgleda, onako profi, to se mora priznati 🙂

  2. Da ne ostavi adresu, ne bih ukapirala da li se seliš sa W na B ili sa B na W. Koncentracija mi je na nivou.
    Elem, meni se ne ideš tamo, ‘vamo si nekako naša. Ali da ne robujem navikama, navićiću se i na novu tebe. Drago mi je što su engleski i nemački malo odvojeni tamo.

    Eto. Pa sasrećom (jedna reč).

    :*

  3. Hvala Gradiva 🙂
    Jao, jeste, sve to kod blogera, baš tako, kako kažeš, lagano i slatko. Ovde u WP nema tog osećaja, nekako je drugačije.
    Naravno da ću pisati, ako uopšte ukapiram o čemu se radi, kakve su prednosti.
    Za sada mi je najvažnije da polako napravim sistematizaciju i kategorizaciju postova, da to bude preglednije. Polako, ne žurim, učim se.
    Veoma mi je drago da ti se sviđa, kako izgleda, veća mi je muka bila da to izaberem, nego bilo šta drugo. Na kraju sam suzila izbor na 3, pa je palo glasanje i to je to. Čini mi se da je izbor tema neuporedivo veći. Ja sam se odlučila za tip – magazine i u okviru toga ima čini mi se bar 150 tema.

  4. Jao, Dži sad ću da se zarozam. I ja se tako osećam prema blogeru, stidim se što sam neverna. Valjda ću ostati vaša i ovde 🙂
    Moram malo da sredim i napravim neki sistem, a to je ipak na WP lakše.

  5. Odličan potez & dopada mi se “novi” blog. Naravno da je wp mnogo bolji od blogger-a, ja sam oba isprobala još na početku i dobro znam šta propuštam, ali imam neke svoje razloge 🙂

  6. Nemoj Milko, već sam se jednom zarozala, kada me je Dži isprozivala.
    Trudim se, znaš da sam u godinama, koje su najbolje za učenje, pa malo da se edukujem da vidim šta je WP 🙂

Comments are closed.