Bela knjiga, naprednjaci i naravno – Amarilis

 

Baš sam rešila da budem spremna za sledeće izbore, da budem pozitivna i otvorena i naravno dobro informisana.
Iako me bije glas da imam nešto protiv naprednjaka, ne znam otkud to :-), ja sam im i pisala i molila da me demantuju i kažu šta nije bilo tačno u mojim prethodnim postovima. Nisu mi odgovorili, izgleda da SNS ima nešto protiv Amarilis ili smatraju da dotična nije njima bitna.

Nema veze, Amarilis se ne ljuti. Ali, pošto je dato obećanje jednoj aktivistkinji SNS-a (vidi komentare) Amarilis se danas montirala u kuhinji, stavila ručak da se krčka i sela natenane da čita Belu knjigu “Programom do promena”.


Sada ću se uozbiljiti, pošto se radi o ozbiljnim stvarima. Program sam pročitala od početka do kraja, veoma pažljivo i koga zanima, podeliću sada svoje utiske. Doduše to je moje pravo a i SNS me je pozvao da to uradim, citiram:
“ГРАЂАНИ СРБИЈЕ,
Представљена Програмска платформа није довршена, нити може бити довршена. Програмска платформа такође није једном и заувек написана. Ова Програмска платформа је “жива“ и њени делови ће се мењати са испуњењем циљева, развојем друштва и решавањем нових изазова који ће се појавити пред нашим друштвом.
СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА ПОЗИВА СВЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ – ПРИДРУЖИТЕ НАМ СЕ ДА ЗАЈЕДНО МЕЊАМО СРБИЈУ!”
Naravno, kako nego onako profesorski, crvenu olovku u ruke i da podvučem šta mi je zasmetalo.

Potpuno sam upoznata sa situacijom da su Vas pritiskali sa svih strana i da niste imali vremena, ali ipak me malo muči sledeće, koliko Vas je pročitalo program, koji ste postavili na sajtu?
Opšti utisak kvari sledeće:
Neprilagođenost teksta online čitanju

Više od 100 strana stvarno nije lako pročitati u formi, koju ste vi postavili, malo sređivanja teksta bi bilo lepo, počevši od bold opcije, malo boje a da ne pričam šta bi tu stručnjak mogao da uradi – sve u cilju bolje preglednosti i lakšeg čitanja, to je i cilj, zar ne?

Neusaglašenost delova teksta
Sasvim je normalno da su različite teme pisale različite osobe, ali je neophodno takav jedan tekst stilski uobličiti, pa bi bilo lepo da poradite na tome.
Osim toga, copy+paste nekada dovede do čudnih rezultata i čudnih simbola:

“Власничка стру¬ктура обрадивих површина је таква да близу 90% чини приватно вла¬сништво, док је остатак државно власништво. Однос шумских и по¬љо¬привредних површина износи 39% према 61% што је у Репу¬бли¬ци Србији повољније у односу на многе европске земље. Највећи део об¬ра¬дивог пољопривредног….”
Obratite pažnju na tačku broj 7. poljoprivreda i sredite to malo.
Ima grešaka u kucanju, ali neću nabrajati, samo ću pomenuti, ja kao lider u toj oblasti vidim tuđe a ne svoje:-)

Meni lično se najviše dopada, kako je napisana tačka 8. energetika, smeta mi što je obrazovanje poprilično zapostavljeno.

Nisu mi jasni pojmovi kao što je:
ruralna poljoprivreda
zadružna svojina

Evrope ima da čovek ne poveruje, recimo:

“СНС ће се руководити основном инструкцијом ЕУ „Прво мисли о малима“ ili “One Stop Agency” – “Канцеларијa за брзи одговор”.”
Sviđa mi se projekat “Rekom do Egejskog mora” kao i deo koji se odnosi na rad lekara.

Ali, mora da bude ali.
Da li Vam verujem, dragi naprednjaci – ne, kod mene na Voždovcu su Vaši kadrovi.
Program Vam je sjajan, ali ja sam još uvek bela i neopredeljena. Sad ide onaj deo kada je potrebno da me ubedite da ćete biti bolji nego na lokalu. S obzirom da ne želite da pričate sa Amarilis, moraće Amarilis i dalje sama da se snalazi, pa šta bude.
P.S. Mogla bih ja da komentarišem program i dalje, ali kao što rekoh ……

8 COMMENTS

 1. Ako se ne varam, naš zejednički prijatelj Milko je “njihov kadar” – doduše s’onu-stranu-Drine, ali to definitivno znači da imaju potencijala za promene…

  Šalim se naravno. Verovatno da u svakoj stranci ima “potencijala”. Baš kao što su im i programi i “bele knjige” vrlo slični. Ali, što je najgore – sličnost se tu ne završava…

  Ne, neću da tvrdim da su svi isti. TZato što takva priča ide u korist onima kojima nipošto nebi smela da ide u kurist (je su najodgovorniji za ono što sada imamo). Još uvek verujem da je poenta demokratskog procesa da se partije NAGRADJUJU I KAŽNJAVAJU na izborima. Što znači da se može desiti da ovog puta glasam i za Naprednjake, što da ne? Za sada znam samo za koga SIGURNO NEĆU da glasam.

  Ali i to je nešto, zar ne?

 2. Miodraže, što se Milka tiče, bolji kadar ne znam da li bi mogli da nađu 🙂
  Sistem nagrađivanja i kažnjavanja ne treba sam po sebi da bude loš, ako dobro radiš, dobiješ glas i suprotno. Kod nas je sistem zastrašivanja na snazi.
  Ja sam još uvek bela ali trudim se da držim oči otvorene dok ne donesem konačnu odluku.

 3. Ja se trudim da budem apolitična koliko mogu jer, na žalost, političarima ne verujem. Ni jednom jedinom.

  Tako ni programe ne čitam, niti glasam. Glasala sam pre par godina za ovog našeg lepog Bokija, pa sam sad sama sebi smešna.

  A ovaj tvoj tekst me je uverio da ne grešim zato što programe ne čitam. Dovoljno je ovo što sam ovde pročitala, a meni, isto jezičarki, je ruralna poljoprivreda apsolutni hit!!! Baš bih volela da nam neko objasni šta je to!

 4. Ruralna bi trebalo da je ona staromodno-seoska? A pošto smo malo migrirali poslednjih decenija verovatno možemo da uskoro učekujemo i neku URBANU poljoprivredu? Da parafraziram onaj čuveni poklič iz “Kanaste”:

  “Zaorimo Beograd!”

 5. U šta se uplete, crna tetka Amarilis! Joj, pa otkud ti samo snaga da im još i programe čitaš? Bilo kojima! Divim ti se. Ja još uvek gledam gde da pobegnem kad krene predizborna kampanja, ali mi je teško da nađem smeštaj u Nedođiji na pola godine, koliko će smaranje verovatno i trajati…

 6. E Nado, nisam ni ja. Ali pošto sam i ja dala glas, doduše ne baš laka srca, pomenutom Bokiju a sada znam da neću, kao stara i pomalo otrcana štreberka, rešila da se malo informišem pre nego što odlučim da li ći ostati bela i po prvi put u životu preskočiti glasanje.

 7. Dži, anđele moj, tako i treba. Otplovi ti do Nedođije, kako znaš i umeš a ja ću ti ispričati šta je bilo u međuvremenu, naravno ne očekuj nešto epohalno.

Comments are closed.