Boja lososa

SalmonFilets-500
Mada to u našem jeziku nije baš prihvaćena odrednica, moram da naglasim – obožavam boju lososa. To je ona specifična narandžasto-ružičasto-kremkasta boja, kojoj baš ne mogu da nađem adekvatanu odrednicu u našem jeziku. Možda grešim.
Čula sam komentare, na tu moju izjavu tipa, pa to je kajsija boja. Ne, nije. Naravno ima je u svetlijim i tamnijim tonovima.

Evo na šta mislim.

Boja lososa zavisi od toga u kom delu Atlantika je ulovljen, tj. šta je bilo na meniju, da li se više hranio ribicama ili račićima.
U engleskom govornom području sasvim je uobičajeno otići u prodavnicu i zatržiti džemper, cipele ili zavese u boji lososa.
Ako zanemarimo taj čisto estetski aspekt, e pa onda boju lososa obožavam da vidim u svom tanjiru.
Pričamo naravno o svežem lososu (mada nemam ništa ni protiv dimljenog, ali to je sasvim druga boja i sasvim druga priča). Nije ga baš lako nabaviti u Beogradu, ako želimo da bude baš svež. Vlasnica ribarnice u kraju mi se žalila da je to jedna od vrsti riba, koja se najslabije prodaje. Izgleda da Beograđani ne vole baš mnogo lososa. Šteta !!!
Losos spada u suvu ribu. Zato je obavezno da najpre malo odstoji u marinadi ili još bolje da se dobro natopi limunovim sokom. Limun i losos, tako dobro idu zajedno. Zatim ga premazati sa malo đumbira, pričamo o filetima ili šniclama lososa, malo soli i vegete – po ukusu i malo bosiljka. Kad ostoji bar sat vremena u frižideru, uzeti posudu u kojoj će se peći i otopiti puter ili margarin. Dodati sitno iseckan beli luk i preko toga spustiti šnicle. Opet dodati malo limunovog soka, pa zatim prekriti posudu alu-folijom i peći oko 20 minuta u zagrejanoj rerni. Izvaditi posudu, skinuti foliju, polako okrenuti lososa da se raspadne i naravno, šta drugo, malo preliti sa limunovim sokom i seckanim peršunom. Vratiti u rernu, bez folije, još 10-ak minuta, da dobije zlatnu boju. To je to.
E da bi ta savršena boja lososa u tanjiru došla do izražaja, obavezno je servirati sa nečim tamno zelenim (odlično idu brokoli) i žutim (kukuruz šećerac). Ne zaboraviti moču, preliti je preko ribe.
Šta još da kažem, upravo sam ručala. Obožavam boju lososa !!!!!

3 COMMENTS

  1. Dobra ideja za klopu! 🙂 Moram priznati da sam do sada jela samo dimljenu varijantu. Kako si samo lepo opisala pripremanje lososa, mislim da ću uskoro i da nabavim svežeg lososa, pa da ga probam. 🙂

Comments are closed.