Arilje

  Arilje je grad u Srbiji, o kome ima zapisa još iz X veka.

  Stari naziv ovog mesta je Moravica, po istoimenoj reci.

  Poreklo naziva Arilje:

  Kralj Dragutin je 1296 godine podigao svoju zadužbinu posvećenu Svetom Ahiliju iz Larise, po kome je grad i dobio ime.

  “Iz Makedonije rasprostrli su se daleko na sever razni lokalni kultovi svetitelja….Kult sv.episkopa Ahileja iz Larise prenesen je iz crkve na prespanskom ostrvu čak u Srbiju.

  Jedna crkva sv. Ahilija, docnije izgovarano Arhilije, u današnjem užičkom okrugu, bila je u XIII veku, sedište episkopa srpske narodne crkve; varošica zove se još i danas Arilje.

  K.Jiriček, Istorija Srba, knjiga I, str.127

  Bonus:

  poreklo i značenje reči – Kosmaj

  Arilje Kosmaj srpski rečnik

  Primeri upotrebe:

  По једном запису се изводи, да је Ариље опустело пре 1650 год.“ Међутим, и после се, 1668 год., у једном запису помиње Рувим, митрополит ариљски, а „с том епархијом су посастављани неки крајеви који су некада били под …

  У повељи челника Радича 1433. године помиње ариљски митрополит Кир Марко. Ариље је у XII веку опустошено од Турака, а у VIII веку поново је оживело као седиште митрополије.

  Pročitaj: poreklo i značenje reči – Vranje

  За изглед светих ратника у Ариљу примењено је обличје мученика, чиме се настављао иконографски обичај познат у рашким споменицима.

  Ариље – ово савршено место за људско насеље. на заравни уздигнутој изнад речних долина Моравице и Рзава, није остало непримећено; живот је ту започео већ у праисторијско време.

  Све до 1880. године Ариље је убрајано у села. Тек тада је прогла- шено варошицом. Кад је осам година касније, 1888. године, овде долазио путописац Ф. Каниц, записао је да Ариље има само 54 куће,

   

   

  « Back to Glossary Index