bitkoin

  bitkoin, eng.bitcoin – imenica muški rod

  značenje reči bitkoin:

  • vrsta digitalne, viralne valute (elektronski novac) koji ima decentralizovani distributivni sistem; ova valuta se bazira na kriptografiji (nauka koja se bavi metodima očuvanja tajnosti informacija) odnosno informatičkim algoritmima radi bezbednog primanja i slanja novca.

  link

  Primeri upotrebe reči:

  Za većinu ljudi, osnovna prednost bitkoina jeste njegova nezavisnost od svetskih vlada, banaka i korporacija. Nijedna vlast se ne može mešati u b…n transakcije, uvesti takse na njih ili uzeti ljudima novac. Štaviše, b…n pokret je krajnje transparentan – svaka pojedinačna transakcija se čuva u masovno distribuiranom javnom registru zvanom blokčein.

  Pročitaj: šta znači reč – sekvenca

  Vrednost bitkoina nakon višemesečnog pada, popela se na više od 3.400 dolara, što se pripisuje povećanoj kupovini ove kriptovalute u Japanu i Hong Kongu.

  Na Bitstamp platformi bitkoin je zabeležio najveći dnevni porast od 28. novembra, skočivši za čak 11 odsto.

  bitkoin značenje bitcoin

  Pre deset godina objavljen je naučni članak koji je utemeljio internet-valutu bitkoin. I dok se pažnja javnosti uglavnom fokusira na velike oscilacije kursa, zanemaruje se koliko je ta tehnologija revolucionarna.

  Pogledaj: šta znači skraćenica VAR (fudbal)

  Džordž Tung, suosnivač Criptos R Us i veteran ulaganja u kriptovalute, tvrdi da još uvek postoje prilike da male, nepoznate kriptovalute dožive ogroman skok vrednosti i dostignu slavu bitkoina.

  Do kraja godine, bitkoin bi mogao da postane odgovoran za trošenje ogromnih 0,5 procenata ukupne električne energije na svetu. To ne zvuči mnogo, ali to je otprilike sva energija koja je potrebna Austriji, zemlji koja ima skoro devet miliona stanovnika.

  Poreklo reči bitkoin:

  bit (skraćenica od – binary digit) +‎ coin, novac

  Bit je merna jedinica za količinu informacije.

  Tags: engleski
  « Back to Glossary Index