epidemija

  epidemija – imenica, ženski rod

  značenje reči epidemija:

  – pošast, zarazna bolest od koje oboli veliki broj ljudi u nekoj oblasti
  – naglo širenje određene zarazne bolesti
  – fig. društvena pojava koja se naglo širi

  epidemiologijagrana medicine ispitivanjem i suzbijanjem širenja zaraznih bolesti

  uporedi pandemija

  epidemija poreklo reči

  Poreklo reči:

  starogrčkiἐπιδήμιος (epidḗmios)

  ἐπί (epí, o, kod ) + δῆμος (dêmos, narod, ljudi)

  Primeri upotrebe:

  У средњем и северном Банату у то време стационирана је мађарска војска, због чега са разлогом претпостављамо да се епидемија овде кретала са севера ка југу.

  Према Хомеровом епосу за време опседања Троје владала је јака епидемија неке непознате болести, па се помиње и сагоревање сум- пора као дезинфекционо средство.

  У овој години у Београду је регистровано укупно деветнаест епидемија свих заразних болести, од којих је пет епидемија хепатитиса А.

  Pogledaj: šta znači reč – redundantan

  Kuga je epidemija koja protutnjala stanovništvom i zarazila mnogo ljudi. Virus ebole, HIV i ptičji grip poznati su po tome što su izazvali moderne epidemije (kuge).

  Његова неприпремљеност за ефикасније сузбијање епидемија заразних болести са којима се суочила српска војска у балканским ратовима, посебно колере, имала је тешке последице по саму војску, па и целокупно …

  Бојимо се да није епидемија. Прегледат ћете их. Упутише се одмах према шатору. Пред њим је стајао наоружан војник. Пропусти их унутра без ријечи.

  Pročitaj: šta znači reč – groteska

  У неколико наврата крајем XIX века (па и у првој половини XX века) јављала се епидемија дифтерије, готово искључиво међу школском децом, са изузетно високом стопом смртности.

  Аутор уводног текста даје преглед епидемија на простору данашње Војводине од краја 17. па до почетка 19. века, закључујући тужан биланс иришком кугом, која је покосила преко 2.500 душа .

  « Back to Glossary Index