hipster

   

  hipster – subkultura, obuhvata grupu ljudi nezavisnog mišljenja i stava, van glavnih tokova koji su dominatni u društvu u određenom vremenu i na određenoj lokaciji. Način mišljenja, pogledi jedne osobe, životni stavovi, stil, muzika, političko opredeljenje i aktivizam, sve to obuhvata ovaj termin. Četo se može naći mišljnje da je twitter socijalna mreža hipstera.

  Lingvistička analiza ovog pojma vodi u 2 pravca:

  Britanski engleski:

  hipster – Trousers cut to fit and fasten at the hips; pantalone krojene da se nose na kukovima

  U vreme kada su svi odevni predmeti i za muški i za ženski pol, konkretno pantalone i suknje, dosezale do struka, pravu revoluciju, najpre u modi a zatim i u kulturi uopšte,  izazvale su farmerke, pantalone i suknje, koje su se nosile spuštene na kuk. Kao prelomna godina se navodi 1962, vidi link.

  eng. – hip, kuk, bok, bedro +  – ster, veoma produktivan sufiks za građenje imenica u engleskom jeziku.

  Da bi se nosio takav, u to vreme inovativni i društveno neprihvatljivi, odevni predmet, bila je potrebna hrabrost, drugačiji stavovi i pogledi na svet i život. To bi bila ostrvska ili britanska varijanta objašnjenja značenja i porekla ovog termina.

  Američki engleski:

  hipster ili starija varijanta hipcat, vraća nas u  tridesete godine prošlog veka, vreme svinga na jugu SAD. Hipcat je reč nejasnog porekla u slengu je označavala osobu koja voli i prati sving muziku. Tokom vremena reč hipster je postala dominatna i preuzela u potpunosti navedeno značenje.

  Rečnik Merriam – Webster kao prvi pisani trag reči hipster navodi 1940 godinu

  Tokom šezdestih godina značenje reči se prenelo na decu cveća, hipike, ljubav, mir, acid rock, dugu kosu i lake droge. Finedictionary

  hipster poreklo rečiDanas se reč prilagodila vremenskom i teritorijalnom okruženju. Hipster je i dalje neko ko se ne uklapa u glavne tokove i trendove, mada hipsteri imaju svoja pravila oblačenja, mesta okupljanja i sl.
  U 2015 godini uz pojam hipster podrazumevalo se: retro stil, anti – tehnološki pogled na svet u nekim tumačenjima a sa druge praćenje modnih trendova određenih brendova i korišćenje najnovijih gedžeta.

  U našem okruženju hipsteri su na suprotnoj vrednosnoj strani od nacionalista u smislu šovinizma.

  Za aktuelna tumačenja pojma hipster u engleskom jeziku pogledati Urban dictionary

   

  « Back to Glossary Index
  SHARE
  Previous articlekruna
  Next articleNatalija