karijatida

  karijatida, imenica, ž.r.

  Reč se obično koristi u obliku množine – karijatide

  Značenje reči:

  ženska kamena figura koja služi kao noseći stub u nekim građevinama

  wikipedia – karijatide

  karijatida poreklo reči
  karijatida poreklo reči

  Poreklo reči karijatida:

  starogrčki – Καρυάτιδες, Karyatis, množ. Karyatides

  I

  Objašnjenje po Vitruviju:

  … Na primer, pretpostavimo da on mora da postavi mermerne statue žena zaodenutih u dugačke ogrtače, zvanih karijatide …sledeće objašnjenje onima koji ga pitaju.

  Karija, država na Peloponezu, svrstala se na stranu neprijateljskih Persijanaca protiv Grčke; kasnije su se Grci, nakon što su slavno izvojevali pobedu u ratu, udružili i objavili rat narodu Karije.

  Osvojili su grad, poubijali muškarce, opustošili zemlju i odveli njihove žene u ropstvo, ne dozvoljavajući im, međutim, da skinu dugačke ogrtače i druge znake statusa udate žene. Morale su da budu obavezne ne samo da marširaju u triumfalnoj povorci već i da se zauvek posle toga pojavljuju kao robinje, opterećene težinom svoje sramote, i tako iskupljuju grehe svoje države.

  Otuda su arhitekti tog doba pravili za javne zgrade statue ovih žena, postavljene tako da nose teret, kako bi greh i kazna stanovnika Karije mogli biti obznannjeni i preneti čak potomstvu.

  Svet stvaranja, Danijel Dž. Bostin, Laguna, s.98-99

  II

  Po drugom tumačenju Karijatide su bile sveštenice u hramu boginje Artemide u Kariji, poznate po izuzetnoj lepoti, koje su izvodile nadeleko poznati ritualni ples – povorku u slavu pomenute boginje.

  Pročitaj: kako je nastala i šta znači reč – tarapana

  Primeri upotrebe:

  Два реда каријатида кроз дуги ходник, два реда онемеле туге и окамењене наде, представљају један подземни , страшан отпор …

  Karijatide su stizale na železničku stanicu Ripanj već upakovane i snabdevene potrebnim priborom za dizanje i montažu, onako kako je to rukovodstvo radova na Avali zahtevalo od otpremnika u Splitu.

  A na uzdignutome, ukočenome licu, – isti profil planina s kojijeh slaze karijatide nositeljice tereta života. Udes ili prokletstvo tamnovitih, pradavnih, predljudskih vremena usadi tu Sfingu s istim crtama djece koja se još muči po …

  Фигурама, које смо споменули, сушта су противност мирне каријатиде, које треба да нас уведу у сам храм . … Мирне линије , у којима се крећу набори драперија ових каријатида, потенцирају утисак тишине, која овде царује .

  « Back to Glossary Index