kotež

  kotež – imenica muški rod

  značenje reči kotež

  – skromna kuća van grada, porodična kuća, vila, zastarelo značenje; nema upotrebu u savremenom srpskom jeziku;

  Pošto je reč relativno kasno ušla u srpski  jezik, brzo je izgubila svoje prvobitno značenje i dobila isključivo značenje broj 2.

  deo grada sa porodičnim kućama; beo Beograda

  primeri upotrebe:

  Kotež je urbano gradsko naselje u Beogradu smešteno na levoj obali Dunava. Kotež je udaljen od Trga republike svega 7 km, i spada u prvu zonu grada Beograda. Za razliku od Krnjače, u naselju postoji uređena kanalizacija, naselje je građjeno sa urbanistickim planom, u naselju je posadjen veliki broj stabala, i spada u jedno od najzelenijih naselja Beograda.

  Огранак Библиотеке „Милутин Бојић“ у Котежу основан је 1980. године. Котеж је радничко насеље без иједне установе културе, тако да је отварање библиотеке био значајан културни догађај.

  kotež značenje Kotež Neimar 1935
  Kotež Neimar 1935

  foto

  Savinac se nalazio iznad Slavije i prethodio je Kotež Neimaru, važnom elitnom naselju nekadašnjeg Beograda. Mi danas Kotežom nazivamo onaj deo iza Krnjače, uglavnom ne znajući da se koren tog imena ugnezdio u francuskom “kotaž”, što je često bio sinonim za izletničku kuću ili vikendicu.

  Pročitaj: šta znači i kako je nastala reč –  dušegupka

  Tokom prvih decenija 20. veka Kotež Neimar bio je mesto na kojem su nicale vile uglednih stanovnika grada, što se i danas lako uočava na starim natpisima dostojenstvenih vila – “starih dama” gradske arhitekture. link

  poreklo reči:

  cote – starofrancuska reč, koliba

  kot – holandski

  Poreklo se povezuje sa staronorveškom reči kot

  * kutan – protogermanaska reč

  Protogermanska reč, bez daljih tumačenja daje asocijacije za detaljnije istraživanje i eventualno etimološko povezivanje sa starosrpskom reči kuća –  praslovenski *kǫtja; izvedeno od  *kǫtъ link

  Pročitaj: kako je nastala i šta sve znači stara srpska reč – koštunica

  « Back to Glossary Index