omlet

  omlet – imenica, muški rod

  značenje reči omlet:

  • jelo od mućenih jaja sa malo brašna i sa raznim nadevima: sir, šunka, luk, pečurke, ….

  omlet značenje poreklo reči

  Poreklo reči:

  franc.omelette

  stariji franc. oblici – amelette, alemette, alemelle, oštrica noža, mača, tanka metalna ploča

  u osnovi:

  latinski – lamella, lamina, tanka metalna ploča

  Zanimljivo – omlet ili kajgana, ima li razlike:

  Omlet i kajgana nisu isto jelo.

  Postoji mnogo razlika u pripremi ova dva obroka od jaja, tako bar kažu iskusni kuvari.

  Najvažnija razlika je sledeća:

  Jaja za omlet se pripremaju odnosno mute u tanjiru, činiji dok se za kajganu jaja mute  u zagrejanoj posudi u kojoj se prže.

  Zato se uočava  razlika u teksturi: kod omleta masa je ujednačena dok se kod kajgane mogu ponegde uočiti i belanac i  žumanac.

  Pročitaj: poreklo reči purenjak

   primeri upotrebe reči omlet:

  Ali ako u posebnoj činiji prvo umutite jaja i so, pa sipate u vreo tiganj, bez daljeg mešanja, pa još možete i kao palačinku da je okrenete, onda ste dobili omlet. Možete ga služiti zavijenog u tubu ili samo spuštenog iz tiganja, svejedno.

  Та ко се у стварима уметности примењује оно златно правило савремене интелигенције које тражи да се не прави омлет пре него што се разбију јаја.

  I dok je sredovečna, još uvek lepa kelnerica (u stvari gazdina supruga) pripremala moj omlet od pet jaja, vlasnik restorančića, zdepasti, ćelavko, krezubi brat-bratu šezdesetogodišnjak, seo je za moj sto i razvezao priču.

  Знатно јевтинији омлет од 1.000 долара може да се проба у њујоршком ресторану “Паркер Меридијан,” који такође садржи кавијар, целог јастога и свега шест јаја.

  Neka se tiganj dobro zagreje, zatim dodajte ulje ili puter, pa tek onda jaja koja ste prethodno umutili u činiji. Kad ih ubacite u tiganj, više nema mešanja. Važno je znati kada da stanete, u ovom slučaju dok je omlet još živ.

  Tags: francuski
  « Back to Glossary Index