sabotaža

  sabotaža – imenica, ženski rod

  značenje reči sabotaža:

  • destruktivna (tajna, konspirativna) delatnost protiv postojeće vlasti, poretka

  • namerno izbegavanje obavljanja dužnosti u okviru dogovorenih poslovnih obaveza

  • izazivanje zastoja ili kvara na mašinama ili uređajima koji se koriste za rad i proizvodnju

  • vrsta štrajka

  Poreklo reči sabotaža:

  franc. sabot – drvena cipela, klompa

  Interesantno:

  sabot, francuski, ima isto poreklo kao italijanska reč ćabata – ciabatta  (vrsta hleba koji podseća na papuču što je i značenje reči)  i engleska boot, čizma

  sabotaža značenje poreklo reči

  franc. – saboter, hodati i praviti buku, klaparati

  Postoji više objašnjenja  kako je nastala reč sabotaža.

  Prihvaćeno je sledeće objašnjenje:

  Radnici u francuskim fabrikama u 19. veku su nosili kožne cipele. Međutim, oni koji su tek stigli sa sela imalu su drvene klompe, sabot koje su pravile buku, čule su se pri hodu.

  Ti radnici, tek došli sa sela, bili su neiskusni, nenaviknuti na fabričke uslove rada. Vrlo brzo je primećeno da je njihov rad bio traljav, nedovoljno efikasan i kvalitetan.

  Klompe, drvena obuća i buka koju prave pri hodu su bile zajednička karakteristika.

  Reč sabot je prerasla u saboter i dobila novo značenje – oni koji su neefikasni u procesu rada i usporavaju proces rada.

  Sabotaža, reč upotrebljena u navedenom smislu a sa značenjem namerno usporavanje procesa rada, upotrebljena je prvi put 1910 u štampi – Oxford English Dictionary; 1913  u knjizi o Radničkom udruživanju – sindikatima:

  In his book Syndicalism, Industrial Unionism and Socialism (1913), the socialist and labor reformer John Spargo says the French word sabotage was coined in the 1890s by the anarchist Émile Pouget.

  Pročitaj: poreklo i značenje reči profano

  Zanimljivo:

  Objašnjenje da je reč sabotaža nastala tako što su radnici ubacivali svoju drvenu obuću u mašine da bi izazvali kvar, ne zasniva se na lingvističkim dokazima. Ta priča  spada u urbane mitove.

  Primere upotrebe:

  „Računarska sabotaža“ je drugo računarsko krivično djelo u pravnom sistemu Republike Srbije. Ovo krivično delo je propisano u članu 299 KZ. Čini ga lice koje unese, uništi, izbriše, izmijeni, ošteti, prikrije ili na drugi …

  Требало је у овој последњој операцији извршити саботажу. Пословођа је на предлог Вукше то поверио једном Русу, који је био уз окупатора.

  Po preduzećima sabotaža je uzela velikog maha. Na stanici se svakodnevno kvare lokomotive, vagoni, strojevi i ostale naprave. Krade se i uništava materijal. Uprava ložionice primjećuje sabotažu, pa su sad postavljeni naročiti špijuni koji …

  При том је вршио мање или веће саботаже, а једног дана се одлучио на велики подухват. Искористио је прилику и при прегледу једног авиона уба- цио мало песка у бензински резервоар. Авион се услед квара морао спустити, …

  Tags: francuski
  « Back to Glossary Index