silueta

  silueta značenje i poreklo reči

  silueta – slika oblika lica ili tela, načinjena sa strane u senci;  slika izrezana makazama iz crne hartije pa postavljena na belu ili obrnuto.

  silueta šta značiSilueta spada u vrstu reči – eponim, nastala je prema imenu stvarne osobe

  franc.- silhouette, prezime, istorijska ličnost, francuski ministar finansija i18. veka, Etjena de Siluet (Étienne de Silhouette)

  Siluet je prezime baskijskog porekla, u origunalu Zuloeta or Zulueta, u značenju  iz pećine.

   

  1.- Popularna priča koja objašnjava kako je nastao termin silueta je sledeća:

  ministar Siluet je odredio tako visoke poreze i namete francuskom narodu zbog sedmogodišnjeg rata, da su ljudi počeli da nose izuzetno tesna odela, pošto nisu imali šta da stave u džepove, kao vrstu protesta. Ta vrsta odevanja, koja je pratila liniju tela dobila jepopularno ime silueta.

  U tom smislu je reč dobila značenje naročito u ženskoj modi. Oblik ženskog tela je npr. pratio unapred utvrđenu siluetu, koja je bila moderna i u trendu.

  Taj pravac je ostao dominantan i u današnjoj modnoj industriji, najpre se određuje silueta pa onda prave odgovarajući modeli i modni trendovi.

  silueta moda istorija2.- Realnije je objašnjenje da su se u vreme Etjena de Silueta pojavio novi trend u umetnosti, slikanje nove vrste portreta, koji je prikazivao samo spoljašnje konture lica, tela ili neke scene.

  Nakon izuzetno kitnjaste epohe rokokoa, ovaj crno-beli trend je postavljao novi smer u umetnosti, kao kontrast preternoj upotrebi stilskih ukrasa, živih boja isl.

  « Back to Glossary Index
  SHARE
  Previous articleDunja, žensko ime
  Next articleVikipedija