uroboros

  uroboros –  imenica, muški rod

  značenje reči:

  • zmija koja jede sopstveni rep; predstavljena u obliku kruga

  Zanimljivo:

  Uroboros kao simbol predstavlja večnost.

  uroboros kružna zmija koja sebi grize rep; simbol psihičkog stanja početka, simbol prvobitne situacije i kojoj su čovekova svest i njegovo Ja još uvek mali i nerazvijeni.

  Kao simbol početka i u njemu sadržanih suprotnosti, uroboros je „Veliko Okruglo“ u kojem su izmešani pozitivno i negativno, muško i žensko, elementi svesti, elementi koji su svesti neprijateljski i nesvesvni elementi.

  U tom smislu uroboros je i simbol nerazmrsivosti haosa, nesvesnog i psihe u celosti, nerazmrsivosti koju Ja doživljava kao granično iskustvo. Velika majka, E.Nojman, str. 34, Fedon 2015

  uroboros-zmija-koja-jede-svoj-rep

  To je jedan od najstarijih mističnih simbola, prisutan u raznim tradicijama i religijama širom sveta

  Predstavlja simbol sunca u starom Egiptu, našu galaksiju Mlečni put posmatranu sa sazvežđa Strelca; u gnosticizmu predstavlja cikličnost života; drvo života, u alhemiji je simbol planete Merkur.

  Velika je sličnost između uroborosa i actečkog božanstava  Kecalkoatl, pernata zmija, kao i prikata zmajeva u kineskoj tradiciji.

  Kao simbol večnosti i cikličnosti života, predstavlja veoma popularan tatu motiv.
  U našoj tradiciji i mitologiji to je simbol za kolo, kolovrat.

  poreklo reči :

  grč. – οὐρά, oura – rep + βόρος, boros – jesti, biti proždrljiv

  engleskiouroboros

  primeri upotrebe reči:

  Uroboros, zmija ili zmaj koji guta svoj rep, je prastari simbol cikličnosti prirode, života, a vezuje se za proces introspekcije, spoznavanje sebe.

  Uroboros. Simbol savršenstva i samouništenja.” Dok sam prelazila prstima preko useka mastila na koži, znala sam da će me ta godina obeležiti, kao uroboros Janisovo rame.

  Pogledaj: šta znači  – orfičko jaje

  « Back to Glossary Index