vanilice

  vanilice  – vanilica,  imenica, ženski rod, najčešće se koristi oblik množine

  Značenje reči vanilice:

  – колачи вађени модлицом, који се печени спајају пекмезом и уваљају у прах шећер са ванилом: ванилице, пољупчићи

  –  исти колач с орасима: кранцле, працле, працне

  Kulinarska terminologija Vojvodine, mr Ružica Mirilov

  vanilice poreklo

  Poreklo reči:

  U Nemačkoj, Austriji, delu Švajcarske,  postoji tradicija pripreme kolača za Božić.

  Zbog velikog obima posla – celokupne pripreme hrane i svega ostalog, kolači su morali biti pripremljeni nekoliko dana unapred a pri tom, morali su da budu ukusni i sveži na dan Božića.

  Jedna od takvih poslastica od prhkog ili sipkavog  testa, koja je do nas stigla preko Austrougarske je poslastica koja je imala razne nazive:

  Linzer Auge, Spitzbuben, Ochsenäugli, Guetzli….

  Prhko ili sipkavo testo – šta znači?

  Prhko ili sipkavo testo  mora izvesno vreme da odstoji u frižideru ili na hladnom mestu, pre nego što se upotrebi za pečenje kolača.

  Naše domaćice su prilagodile recept prema svojim potrebama i mogućnostima.

  Najpre je gornji deo vanilica postao istovetan, u obliku kruga kao donji. Umesto putera ili margarina, za pravljenje vanilica se koristi mast.

  Ostali sastojci su uglavnom isti.

  Pročitaj: poreklo i značenje reči meze

  Vanilice ili grancle – krancle

  Kränzel, venćić  od reči der, Kranz, venac

  Fonetskim prilagođavanjem od Kränzel nastaje naša reč za slatkiš – grancle

  Primeri upotrebe:

  Од јаја, брашна и свињске масти прављени су колачи на машину и ванилице. У тесто за колаче на машину додавана је сода бикарбона. Ванилице се ваде ракијском чашом. Спајају се пекмезом по две и уваљају се у кристал шећер.

  ТРАДИЦИОНАЛНА И САВРЕМЕНА ИСХРАНА СТАНОВНИКА ОПШТИНЕ ПИРОТ, ВЕРА ШАРАЦ-МОМЧИЛОВИЋ

   Воле их и стари и млади, миришу на ванилу уз додатну арому финог домаћег пекмеза удобно смештеног између две половине печеног теста. Светле су боје и уваљане у прах шећер. Погађате, реч је о ванилицама које су с правом проглашене за најбоље ситне колаче према истраживању познатог кулинарског сајта Food52.com.

  Рецепт погледај овде – Wikipedia

  Ванилице рече Соња без оклевања. Ленка запањено погледа. – Откуд знаш? – Па јуче је Макса помињао ванилице, претпостављам да то има неке везе. – Обожавам ванилице – признаде Макса и одмах се послужи. – Мммм!

  За мене су ванилице много важије од Прустове „мале Мадлене”! Невоља је само у томе што ми „ванилице” нису слатке, ако их не крадем из кутиј, која код нас увек стоји на врху ормара, међу дуњама, слатком од шљива и … Хало Београд, 011; Исток – запад, М. Капор

  Као слаткиши се износе брдарице, обланде са орасима и ратлуком, „пољупци“, односно ванилице припремљене са зејтином за посне славе. Касније, предвече, све се склони, да би се опет истим редом око 23 часа све износило …

  Јер овде је увек време празника, вазда треба отићи на нечију крсну славу, а претходно децу опоменути да се не грабе за ванилице, него да сачекају да их домаћин по трећи пут понуди и онда кажу: Хвала, нисмо гладни!

  Synonyms:
  grancle, krancle, poljupčići
  « Back to Glossary Index