Miris dunja

Ko se još seća mirisa dunja, svežih, pečenih. Da li volite slatko od dunja, rendanih sa i bez oraha, kitnikes …..
Dunja spada u voće, koje je u priličnoj meri odolelo raznoraznim pokušajima poboljšanja od strane čoveka, tako da dunje koje danas jedemo prilično liče na one, koje se pominju u prastarim tekstovima. Smatra se da dunje vode poreklo iz predela Kavkaza i odatle su se proširile na ceo svet (ima ih i na Novm Zelandu, Australiji, Americi ).
Dunja je kumovala internacionalno prihvaćenoj reči marmelada – marmelo na portugalskom znači dunja. Grci su je zvali medena jabuka, i davala se nevestama da bi im poljupci u prvoj bračnoj noći bili medeni i mirisni. Postoji i verzija da je prilikom prevoda Starog zaveta došlo do greške u prevodu ( srećom, nema ih mnogo !!!!!!) tj. da Eva nije ubrala jabuku već dunju.420px-Pancrace_Bessa00

Kitnikes, omiljena zimska poslastica naših baka je u stvari sir od dunja. Na nemačkom –
Quitte – dunja + Kaese sir.

Sve u svemu, nije zaslužila da bude zaboravljena. Doduše ime Dunja dobija na popularnosti, ali to nema nikakve veze. Maline svi vole, a staro žensko ime Malina je danas predmet podsmevanja.

Dunja je srpska tradicija i baš zato, potrebno je boriti se za nju. Nekada se u svakom voćnjaku, medju jabukama nalazilo bar poneko stablo dunje. Danas je i stabala jabuka sve manje..
I naravno, da se ne zaboravi, uvek treba konzumirati dunje (okruglog oblika) nikako dunjce (duguljste). Razlika u tvrdoći i mirisu je više nego drastična u korist pojavnog oblika u ženskom rodu.

Dakle slatko od dunja ….

1,2 Kg dunja (okruglih, mirisnih, žutih, nikako dunjaca ) kratko blanširati u kipućoj vodi, par minuta. Očistiti koru, iseći dunju na krupnije komade, izvaditi semenke i sve što ne valja. Iseći ih u secku, ili nekom drugom aparatu na tu temu. Paraleno ušpinovati 1.5 kg šećera sa 2 čaše vode. Dodati dunje i kuvati na jakoj vatri, Obično je pola sata dovoljno, potrebno je da ostanu zlatno žute.
Pred kraj dodati sok od limuna i seckane orahe.

Savršenstvo – i miris i ukus !!!!!!!!!!