Лаб и Лаба

Како је река Лаба добила име

Аутор текста: Милош Белић

Познате реке за чији назив још увек није одгонетнут корен самог имена. Назив повезују са латинском речи АЛБА што значи бело, међутим то није корен за назив. Онда спомињу Келте, али нико не говори која је то келтска реч од које је могао да настане тај назив, а Келти дефинитивно јесу дали име тим рекама.

У камриском језику, који се данас сматра директним потомком келтског језика, реч ЛАБ (lab) значи удар, пљескање, запљускивање. Значи да назив Лаб јасно значи реку која има доста таласа којима запљускује обалу или оно што се у њој налази.

lab i laba
Преласком Б у П, што се често приликом изговарања дешава, долазимо до речи ЛАП, што јасно дефинише речи као што су слапови, или лаптање пса. У енглеском језику СЛАП (slap) значи шамар, док реч КЛЕП (clap) значи пљесак, аплауз. Слап је назив за водопад и управо представља воду која са висине удара у дно, док је лаптање пса који пије воду, управо начин на који он пије воду удрањем језиком по њеној површини.

Laba vodopad

Реч ДОР (dor) на истом том језику значи штит, блокаду, па у комбинацији са речи ЛАБ, а познато је да су келти правили кованице од више речи, долазимо до јасног корена за назив познатог пса лабрадора, који поред тога што је чувар, још је и одличан пливач. Назив ЛАБ у почетку његовог имена управо потврђује ту његову способност.

У везу са келтском речи ЛАБ, може се довести и наша реч ЛУПАЊЕ која такође има исто значење, међутим то је данашња реч која је вероватно еволуирала временом, јер су називи река остали управо са келтском речи ЛАБ.

Реч алапача највероватније има исто значење, јер се данас са исту ствар такође каже и “немој да лупаш”, а то су особе којима језик лупа или пупета, или како би се на келтском језику рекло лаби.

1 COMMENT

Comments are closed.