Banjička šuma, rezervat ptica u centru Beograda

Banjička šuma – netaknuta priroda na Voždovcu

Vreme je predivno, prosto mami napolje. Ja sam za šetnju, a vi? Gde obično šetate? Ada, Kej, Kalimegdan, Avala?
A Banjička šuma?
Često se iznenadim koliko Voždovčani ne znaju za ovo prelepo izletište ili šetalište. Za one iz drugih delova grada ne znam. Mislim da Banjička šuma nije otkrivena, kao mesto za šetnju i rekreaciju, da je prilično nepoznata.


Banjička šuma

Posmatranje ptica – engleski hobi

Englezi su poznati po svom hobiju, koji se naziva posmatranje ptica, Birdwatching. Odu u priodu, naprave čeku i po ceo dan iščekuju da se pojave retke ptice, i one manje retke, da ih samo vide, oslušnu, čuju pesmu.
To nešto i nije zanimacija koja bi mogla da odgovara našem mentalitetu. Vrabac, svraka i eventualno roda, sasvim dovoljno kada su ptice u pitanju za ove naše krajeve.
Srećom imamo mi našeg Engleza, koji je prateći neki svoj put koji mu je sudbina namenila, zabasao u ove naše krajeve. A onda su se razne staze, lokalnog tipa, otvorile. Jedna od njih je vodila pravo u Banjičku šumu.

Timoti Džon BajfordTimoti Džon Bajford

Timoti Džon Bajford je, pored ostalih stvari, kojima nas je naučio o nama samima, našoj kulturi i običajima, otkrio i Banjičku šumu. I uz malo truda, uspeo da je zaštiti i da pokrene akciju za njeno pretvaranje u šetalište.

Ne samo što je prelepa, Banjička šuma je je i ptičji rezervat, da čovek ne poveruje koliko ima ptica i kojih vrsta. Dovoljna je jedna šetnja, neverovatno je kakav se ptičiji poj čuje u sred Beograda.

Banjička šuma rezervat ptica

 

Na nekoliko mesta, duž lepo uređene staze za šetnju, džoging, postavljene su table sa slikama svih retkih ptica, koje nastanjuju ovo šumu.

 

 

Šta još da vam kažem, nema kafića, nema restorana, samo priroda i stolovi i klupe da se sedne i predahne.

Ali, na primer, sada uz stazu caruju jagode.
Banjička šuma biljni svet

Mogla bih ja još mnogo toga lepog da vam kažem o ovoj šumi, ali nema svrhe. Ništa bez šetnje. Ove moje fotografije verovatno ni približno ne dočaravaju tu lepotu. Mislim da se vidi debela hladovina, uzmite u obzir da je to slikano danas, oko podne, kad je zvezda već uveliko upekla.

 

U šumu se može ući odmah posle Zvezdinog stadiona i ako pratite stazu izlazite pravo na Banjicu, može i obrnuti smer.

Jedina mana, šuma se nalazi okružena fudbalskim stadionima, Zvezdin sa jedne strane a Radov sa druge strane. Kažu, da nije uputno šetati posle važnih utakmica.

Pročitaj: Braće Jerković – znamenitost

5 COMMENTS

  1. @ Verkić, valjda će se i to čudo desti da ja navratim do tvog grada ili možda ti do mog. Usvakom slučaju biće šetnje 🙂

    @ Queen, dear, ima dana

    @ Gde li se ti šetaš komšinice draga?

    @ Emo, draga, dopalo bi ti se sigurno

Comments are closed.