Brusnice, mušmule i popara

 

– I, šta je rekao doktor? Kakvi su ti rezultati?
– Znaš šta ženo, nije loše. I ja sam se pravo da ti kažem iznenadio. Manje više je sve u granicama normale za moje godine. Ali…
– Uvek ima ali, čuveno životno pravilo. Dobro da čujem, koje ali je doktor imao ovog puta.

– U bre, što si ti neka teška žena. Šta si se navrzla na te doktore, ti si kao nešto pametnija od doktora sa tim tvojim bapskim savetima, kome su još babe valjale.
– Valjale, nego šta. Pusti babe. Šta je rekao doktor?
– Zima je tu, vidi kakvo je vreme, počele su infekcije. U našim godinama, moramo da budemo veoma oprezni, moramo da se bacimo na prevenciju, da se borimo. Savremena medicina je u stvari akcenat stavila na prevenciju bolesti. Zato u boj! Idem da kupim oružje!
– Lepo, lepo, mužu moj. A koje oružje je doktor prepisao?
– Antioksidanti, draga moja ženo, antioksidanti su najbolje oržje, najbolja zaštita za nas. Idem da kupim brusnice.
– Brusnice kažeš? Interesantno. A šta su ti te brusnice.
– Pa voće ženo, puno C vitamina.
– A gde rastu te brusnice, ja se nešto ne sećam da sam ih videla po šumama i gorama, još manje po njivama i voćnjacima. Nema ih ni na pijaci, koliko je meni poznato.
– Naravno da ih nisi videla. Šta ima i da ih vidiš, to ti je vrsta severnoameričkog voća. Ima da se kupi sušeno u samoposluzi. Puno je vitamina C, odlično kao antioksidant a ima i mnoge druge korisne efekte.
– A što ne svratiš lepo do pijace i kupiš mušmule?
– Bože, ženo, šta tebi sve neće pasti na pamet, kakve mušmule, koja je vajda od njih?
– Voće su, koliko ja znam, rastu na ovim našim prostorima, znači sveže su i pune su vitamina C. To bi trebalo da bude dovoljno.
– Ti I tvoji bapski saveti, Mušmule, svašta!

Ovo su mušmule :-)
Ovo su mušmule 🙂

……….

– Jesi li kupio te tvoje brusnice?
– Jesam, nego šta. Kupio sam i musli, to sam zaboravio da ti kažem. Doktor je reako da je musli najzdraviji i najprihvatljiviji doručak u našim godinama. Mogla bi da spremiš da doručkujemo zajedno.
– Musli, kažeš, daj mi da vidim. Sa dodatkom sušenog egzotičnog voća: papaja, ananas, mango…
– Nego šta, papaja je dobra za….. a mango za…… Ti mene ne slušaš uopšte šta ti pričam.
To je i za tvoje dobro. Kako misliš da sačuvaš zdravlje ako ne slušaš savete lekara.
– Slušaj, mužu moj, sem u slučaju da ti iz te kutije ne izleti neka lepotica sa tih egzotičnih mesta, odakle ti je to voće, sam ćeš da spremaš te zdrave obroke a vala sam ćeš da ih jedeš. Ja ti to neću jesti, ma nema šanse.
– Čekaj, čekaj, da li ti to hoćeš da kažeš da moj doktor ne zna šta priča?
– Taman posla, zna on itekako šta priča. Priča ono što su ga naučili. A ja pričam ono što se mene moje babe i dede naučile.
Pre nego što odem na pijacu da kupim sebi mušmule pune vitanina C i neku dunju da ispečem u rerni, odoh da sebi spremim poparu za doručak.

 

4 COMMENTS

  1. Setih se ‘divnih’ 90tih u apoteci, zena ispred mene dobija Kineski dovicin, antibiotik, jer naseg nema. Pita ona apotekarku; ‘ Kako da pijem Kineski lek kad nisam Kinez’..ova njoj da nema razlike… Zena nije htela da uzme pa po cenu da umre.
    Mislim stvarno!
    Musmule, dunje, jabuke a ne tamo neke papaje i neznamtijasta!

Comments are closed.