Kako se kuva slavsko žito

slavsko žito
foto
Uveliko smo zašli u doba slava. Slave su deo naše tradicije i veoma su važne a ne samo popularne i moderne, nadam se. Iako mi se ponekad čini da se malo zaboravimo, da akcenat stavljamo na iće i piće, to je verovatno samo moja zabluda.
Slavsko žito spada u obavezna obeležja krsnih slava.
Kako u ovo moderno doba imamo sve manje vremena, tako se nažalost i žito sve ređe kuva kod kuće, naručuje se gotovo. Šteta.

Slavsko žito je tradicija i kao takva, važnija stavka nego kolači, pite i slične stvari. Međutim, priprema žita može da bude komplikovana, ako stvari tako postavimo. Može da bude i veoma jednostavna, pa ko je došao dovde sa čitanjem posta, preporučujem da nastavi. Imam nameru da vam objasnim kako se veoma jednostavno i brzo priprema slavsko žito. Budite bez brige, nije to neka moja izmišljotina, taj način pripreme slavskog žita postoji generacijama u mojoj porodici, naučila me je moja nana. Posle, ah, par decenija pripremanja, mogu slobodno da kažem da imam prilično iskustva u tome i da uopšte nije komplikovano. Slike nemam iz jednostavnog razloga što ga još nisam kuvala, tek ću za par dana, ali toliko je jednostavno da vam nisu ni potrebne.

Potrebno:
1/2 kg pšenice bjelice
300-500 g šećera
300-500 g mlevenih oraha
vanilin šećer

dubok lonac
2 peškira za kupanje (plažu) ili tanje ćebe

Sve sam dobro napisala, nema greške.
Količine se mogu menjati po potrebi, ako volite slađe dodaćete više šećera i obrnuto. Isto je i sa orasima, probajte šta ste napravili.

Postupak:

Pšenicu ćemo oprati i očistiti od nečistoća. Uzimamo lonac, dublji, u koji staje pšenica i ostaje još toliko praznog prostora. Sipamo pšenicu i nalijemo hladnom vodom. Ako nismo dobro očistili pšenicu, sada će isplivati po površini ljuskice i ostale slične stvari, pa je vreme da to uklonimo. Vode treba da bude više od pšenice jedno 4-5 cm.
Ovde se se sad postavlja pitanje, a da li može šerpa?
Ne može. Zašto, ne bih znala stručno da vam objasnim, to već spada u domen, recimo termodinamike ili tako nešto, a o tome nemam pojma. Lonac je bitan zbog održavanja toplote, manja grejna površina ili tako nešto.

Lonac sa pšenicom stavljamo na ringlu, poklopljen, ali ne 100%.
Na koliko uključujemo šporet, ne znam šta da vam kažem, ja koristim plin. Neka srednja vrednost bi bila dobra za početak. Kada voda provri, potrebno je da vri onako pošteno, ne najjače, ali jako.

Ostaviti da vri oko 45-50 minuta.
Pogledati s vremena na vreme, ako je potrebno dodavati vodu. Potrebno je da uvek ostane vode oko 2 cm ili 2 prsta, kako vam draže, više od nivoa pšenice.
Čujem da pšenica hoće da zagori, meni lično se to nije desilo, ali ako niste sigurni možete s vremena na vreme da je promešate. Slobodno, ništa se neće desiti, iako sam čitala da je to zabranjeno, da mora da se protrese lonac. Ne verujte sve što čujete, dok ne probate 🙂
claudio-ar-wheat-fields
foto

To je to, verovali ili ne, što se tiče kuvanja.
Sada na taj lonac, u kome je ostalo vode, kako sam već objasnila, poptpuno poklopite.
Uzmete jedan peškir za plažu, rastvorite ga i stavite lonac na sredinu i dobro ga umotate. Možete staviti par većih gumica da se to drži. Važno je čvrsto umotati, da drži toplotu. Sada to uraditi i sa drugim peškirom.
Ostaviti tako da stoji 12-15 sati.
Ja skuvam uveče pšenicu a dalje je pripremam sutradan, kada mi je zgodno.

Kada sutradan odmotate lonac, videćete da je pšenica nabubrela i upila svu vodu, spremna je za mlevenje.
Postoji varijanta, da u početku ostavite malo više vode pre umotavanja. To je svakako bolja varijanta, nego manje. Ta voda će ostati pri dnu, tako da tu pšenicu, koja je ostala malo natopljena stavite na cediljku, dok meljete ostatak i sve će biti u redu.

Pšenicu meljete:
– na mašini za mlevenje mesa
– u blenderu
– u secku (manje količine)

Samlevenu pšenicu zamesite sa šećerom i orasima i ukrasite prah šećerom i jezgrom oraha.
To je to. Uopšte nije komplikovano a dopašće se i Vama i vašoj porodici da jedu žito koje ste vi sami pripremili. Još više ako u pripremu uključite celu porodicu.

Srećna slava!

6 COMMENTS

 1. A gdi ti je muskatni oraščić:)
  Ja ga obavezno stavljam:)
  I… uopšte ne kuvam toliko dugo. Ja ga ukrijem ćebetom par minuta nakon što je provrila voda i nikad ne omane:)))

 2. Bravarice,

  muskatni oraščić ne vole svi (pa ni ja) pa ga ne stavljam. Ali eto predloga.
  Znam i za tu varijantu, ja sam se ustalila sa ovakvim načinom. Lepo je što si predlozila, da može da se izabere, U svakom slučaju mnogo je jednostavnije nego kuvanje satima, menjanje voda i slično.

 3. divan recept. Dodala bih samo jednu malu porodicnu tajnu. Ukoliko ne zelite da se zito stegne previse, ostavite jednu saku nesamlevenog zita i dodajte cela zrna u samleveno. Bice rastresitije, i bar po meni ukusnije.

  Inace mi dodajemo muskatni orascic i ponekad malo limunovog soka ili nastrugane kore. 🙂

 4. Dr
  Bas lepo, toliko ima tih malih tajni koje mnogo znače. Ja sam ovaj post napisala zato što mi je priteljica pričala kako je tražila po netu recepte i našla samo one u kojima piše da se žito kuva satima i satima, pa je odustala.

 5. Ja obično “nastupam” tek kod mlevenja, ali je bilo zanimljivo i inspirativno. Mislim da je najbolji deo onaj o masovnom ukličivanju svih članova porodice. To i jeste ono najlepše, zar ne?

Comments are closed.