Svaka torta ima svoju priču – Vasina, doboš i reform torta

Kako su nastale najpopularnije srpske torte

Planirate neku proslavu. Ne može se bez torte. Hoćemo li zasukati rukave i onako starinski, umesiti tortu ili prošetati do nekog supermarketa i kupiti gotovu poslasticu?
Pre nego što se odlučimo, napravimo spisak, presaberemo, da ispričamo priču o tortama i kako su nastale.

dobos torta
foto i recept

Doboš torta

Doboš torta spada u prave poslastičarske bisere. Ime je dobila po Jozefu Dobošu, čuvenom mađarskom poslastičaru.

Još davne 1885 godine, u čast tadašnjeg austrogarskog vladara Franca Jozefa I njegove supruge Elizabete, održana je svečana manifestacija u Budimpešti. Za tu priliku iskusni poslastičar Doboš je rešio da predstavi svoj izum , prvu tortu punjenu filom od čokolade, putera i jaja.

Postojale su torte i ranije, bile veoma cenjene, kao poslastica imućnog sloja. Ali su uglavnom bile ili pečene u komadu ili eventualno punjene i ukrašavane šlagom, omiljenom poslasticom u Beču i Budimpešti.

Dobošev recept se satojao iz zasebno pečenih tankih kora i prvog pravog čokoladnog fila za torte u istoriji poslastičarstva. Karamel glazura na vrhu je samo dodatak, koji je svedočio o genijalnom inovatorskom umu ovog poslastičara. Doboš torta je postala hit preko noći i veoma brzo se umeće spremanja ove poslastice proširilo iz Budimpešte, na sve strane sveta. Preko Vojvodine, recept je išao  dalje prema jugu.

Pročitaj Kako se kuva slatko od belih trešanja

Vasina_torta_-_parce
foto i recept

Vasina torta

Kako priča kaže, Vasina torta je rezultat umeća jedne prave srpske domaćice.

Paraćin početkom 20-og veka.

Tada je živela je jedna veoma fina gospođa, prava domaćica, uzorna supruga i brižna majka. Imala je ćerku jedinicu, lepu i nežnu Jelenu, milog lica i tananog struka.

U to vreme je u istom gradu živeo i naočiti beom, g-din Vasa, ljubitelj slatkog života, poznavalac kafana i svega što uz njih ide. Gosn Vasa je već prešao četrdesetu godinu, kada je video da je vrag odneo šalu i da je vreme da se skući.

Čim je odluka pala, nekako se sudbina umešala i gosn Vasi je za oko zapala prelepa, tanana, mlađana Jelena. S reči na dela – svadba i Jelena je ubrzo ostala u drugom stanju.

Avaj, tanana i krhka Jelena je teško podnosila trudnoću i doktor je upozorio porodicu i novopečenog supruga da postoji mogućnost da ni Jelena ni dete neće preživeti porođaj. Gosn Vasa nije hteo da se pomiri sa tom neizvesnošću, sakupio je sav novac koji je imao, ostatak pozajmio, spakovao svoju mladu ženu i krenuo put Beča. Tamo je pronašao najpoznatijeg ginekologa, koji je porodio njegovu Jelenu i uspeo da spase i majku i dete.
Kada se srećna porodica vratila u Paraćin, zahvalna tašta je svom zetu u čast pripremila novu poslasticu, koja je dobila ime po zetu – Vasina torta.

reform torta
reform torta

foto i recept

Reform torta

Reform torta ili reforma je verovatno najpoznatija torta na ovim prostorima a i dugo je bila najomiljenija.

Sada su tu razne Kinder torte, duvaju japanski i španski vetrovi, sir je otišao iz gibanice u torte pa jedemo cheese cake.
Nekada se znalo – bez reform torte se ne seda za slavljeničku prazničnu trpezu.
Kako je ova torta dobila ime je ostalo malo zagonetno.

Neki kažu da je donela reformu svojim jedinstvenim ukusom, drugi kažu da je potrebna prava reforma da se ova torta napravi a poneko kaže da je tortu napravila neka vešta drugarica, partizanka, u čast reformi, koje su se desile posle II svetskog rata.
Ko će znati šta je istina, nego pitam ja vas:
Da li je odluka pala, mesimo ili kupujemo?

Pročitaj: Koktel – kako je nastao koktel i šta znači ta reč

7 COMMENTS

 1. Ma, mesimo! Odluka je (skoro) pala – panj ili pariska torta.
  Pored ove priče o vasinoj torti, postoji još jedna. Naime, i čuveni Vladan Đorđević imao je kuvara Vasu, koji ga je pratio svuda, pa i u diplomatskoj službi. Navodno je ovom tortom oduševio diplomatski kor (čitaj: sve ambasadore i počasne konzule) u tadašnjem Beogradu. To je bilo za vreme vlade kralja Milana, osamdesetih godina pretprošlog veka. E, sad, šta je istina, ko će ga znati…
  Važno je da je vasina torta autentična poslastica iz Srbije i da je mnoooogo ukusna.

 2. Miljo, mislim da i panj torta ima neku lepu priču.
  Što se tiče Vasine torte, pošto sam ja rano detinjstvo provela u Paraćinu, ja znam tu verziju ali lepo je čuti i ovu drugu. Ko zna, možda postoji još neka verzija priče o Vasinoj torti.

 3. ove godine ima ideju da napravim više sorti, al’ po pola mere – da budu male i slatke:)))
  hvala ti za ove priče… nesam znala ni jednu:)

  ps srećna Ti ova Nova, draga Amarilis:)

 4. Ау, баш лепе анегдоте, а ниједну нисам знао. Иначе је лепо знати историјат нечега што се обично присваја здраво за готово, то му даје неку посебну чар 🙂

  Ја ове године не месим ништа, али догодине се можда и у кухињи извештим, ко зна 😀 Вама и свим читаоцима желим срећну и берићетну Нову годину и Божићне празнике!

Comments are closed.