alamunja

  alamunja, halamunja – imenica ženski i muški rod

  znečenje reči alamunja, halamunja:

  • brza, neuhvatljiva osoba koja postupa nepromišljeno i neodgovorno

  • jak vetar, koji uništava letinu

  Primeri upotrebe reči :

  аламу́ња  м-ж

  1. вихор, велико невреме.„Ће одне́се се́но аламу́ња” (Доње Жапско ).
  2. веома брз човек.  „Ть́ј па аламу́ња про́јури како ве́тарда га но́си”(Врање ). Rečnik govora južne Srbije, M. Zlatanović

  Etnolozi su sakupili puno materijala o ritualnom dejstvu buke. Srbi su, ne tako davno, vjetrovnjake i zduhace (predvodnike gradonosnih oblaka) i ostale ale i alamunje terali lupanjem u tepsije, serpe, lonce, tiganje i klepetuse.

  Pogledaj: kako je nastala i šta znači reč – vagabund

  Evo i naših živopisnih narodnih bića sličnih trolu: alamunja, bijes, mutljika, belaj, smlata, čuma, mora, zamora, alaudža, karakondžula.

  To je bila najava postpetooktobarske Srbije u kojoj su carovali nepricipijelnost, apsurd, koristoljublje, alamunje, pobrkale su se osnovne vrednosti i značenja do krajnjih granica.

  Poreklo reči alamunja, halamunja:

  Ivanov u svojoj … studiji navodi da u bugarskom hala znači vetar s kišom, a reč hala dolazi od novogrčke reči, koja znači grad.

  Pa tako izvodi i reč alamunju od hala=grad(padavina) i lamos= propast

  alamunja značenje

  U starosrbijanskom selu Dovozencu svet veruje da neka Lamnja prevodi oblake sa gradom. Lamnja je neka ženska utvara, nenasitima“, osvetljiva, prava „gladničina“.

  S.Trojanović, Glavni srpski žrtveni običaji; Grad i grom i borba zmajeva sa halama

  Lamnja – Lamija

  Lamija link– Belova i Libijina kći; najpre je bila izuzetno lepa devojka, koju je voleo Zvs, ali je ljubomorna Hera kaznila suparnicu ludilom u kome je ona poubijala svu svoju decu;

  Posle ovog strašnog događaja, Lamija je od bola poružnela i provodila je život bez sna a jedino zadovoljstvo joj je bilo da majkama otima decu.

  Da bi joj vratio san, Zevs je Lamiji podario sposobnost da vadi oči i opet ih vraća na mesto: neki kažu da je dao moć da se preobražava u razna bića. Rečnik grčke i rimske mitologije, D. Srejović, A. Cermanović

  Pročitaj: šta znači reč – spadalo

  Tags: grecizam
  « Back to Glossary Index