Azbukovica

  Azbukovica – vlastita imenica

  Značenje reči:

  – Azbukovica je brdsko-planinsko područje u zapadnoj Srbiji, na granici sa Republikom Srpskom.

  Reka Drina odvaja Azbukovicu od opština Srebrenica i Bratunac u dužini od 38 km. Na severozapadu je opština Mali Zvornik, na severu opština Krupanj, na severoistoku Osečina, na istoku Valjevo, a na jugu Bajina Bašta.

  Najveći vrh je Tornička Bobija na planini Bobiji, 1272 metra. Azbukovicu preseca nekoliko bujičnih reka koje se ulivaju u Drinu a najpoznatije su Trešnjica i Ljuboviđa.

  Izvor: sr.wikipedia

  Poreklo reči Azbukovica:

  Has (arap. tur. – carsko dobro) + Bukovica

  Etimologiju je predložio Petar Skok u svom Rečniku na osnovu podataka Đ. Daničića,, Rečnik.

  Potvrđena je u Etimološkom rečniku srpskog jezika, Sveska I, A, str. 70, A. Loma i saradnici:

  • Predanje da se oblast tako prozvala po selu Bukovica koje je bilo carska asovina čuvalo se kod tamošnjeg življa u prvoj polovini XIX veka (v. Milićević 1876:573).
  • Prvobitno je u carski has spadao deo današnje Azbukovice bliži Drini, uključujući selo Bukovicu, Koje se pominje od 1476 g.

  Pogledaj: kako je nastala i šta znači reč – sopot

  Primeri upotrebe reči:

  U Azbukovici ima pecina.Pomenimo jamu Zvecaljku i jos  dve pecine:Bezimenu, i Kacaru  obe u dolini Vukove reke(kasnije Uzovnica).Zvecaljka se nalazi u  selu Rujevcu( Avtovcu),jama je oblika vertikalnog kanala,elipsast otvor je precnika 25 X45 cm a dugacka je 35 metara. Bezimena pecina se nalazi na desnoj dolinskoj strani Vukove reke, pecinski ulaz je na oko 40 metara iznad recnog korita, elipsast je i vertikalno postavljen, sirok je 1,5 a visok 7 metara .

  Azbukovica poreklo reči
  Azbukovica – igle pribadače
  Foto - Гласник Етнографског музеја у Београду књ. 37:str.21

  Често положај сеоских насеља а она су у Азбуковици разбијеног типа као и размештај кућа у њима доприноси појави ерозије земљишта. Дисперзија насеља и сеоских домаћинстава под падинама и развођима захтева густу мрежу путева …

  Осим тога, сличан је случај са овим хаљетком и у Рађевини и Азбуковици“, за разлику од Јадра где је сукња, по правилу, била од платна“. За употребу сукње у овом периоду наилазимо потврду и за област Старога Влаха“, у складу са променама …

  « Back to Glossary Index