berićetan

  berićetan, -tna, – tno – pridev

  Značenje reči berićetan:

  – rodan, plodan, plodonosan, koji ima svega u izobilju, bogat
  – srećan, koji donosi sreću
  – koristan, unosan

  Reč se nalazi u Vukovom Rečniku: berićetna godina

  berićetan берићет značenje poreklo reči

  Iz leksike Kačera, D. Petrović, J. Kapustina

  Poreklo reči:

  tur.bereket

  Reč je arapskog porekla:

  بَرَكَة‎ (baraka, blagoslov)

  Zanimljivo:

  hebrejskibərakah ברכה, blagoslov

  Primeri upotrebe:

  Берићет … није корист, па и берићетан не значи користан,“ … Берићет (у ствари од арап. bereket) значи „благослов Божји, срећа, напредак, обиље“ (како у којој реченици), а берићетан је што носи берићет, па отуда може значити и користан (иако не увек), …
  Наш језик, 1935

  Канда му вода носи, толико је берићетан. Подснажао колена на зло брзим. Кому је добро овога света, и тамо ће му добро бити; кому је овде зло, тамо још нагоре иде.

  Gavril Stefanović Venclović, Crni bivo u srcu

  Кад се то зна, онда је лако наћи средство и начин, да се и гранитска земља начини берићетна: ваља навући на њу мало горке земље и креча, или само креча, па одмах је поможено.

  Берићетна је ова година! — рече Србинка. — Берићетна; само нека здравље даде Господ. — И рахатлак! — додаде Србинка. — Нека ти Бог чува човека и децу!

  Pročitaj:

  – kako je nastala reč – badnji, badnjak

  »Selam i tebi, starče« — odgovori Nasradin-hodža na pozdrav, pošto brzo savlada trenutnu zabunu — »neka te alah nagradi za dobre želje koje si mi uputio, i neka ti sretan i berićetan bude ovaj dan!

  Ако се позове ожењен човек, он треба да има деце — да би био „батлија” и, како кажу, „берићетан“, да би могао мађијским путем да утиче на благостање и срећу у кући, у коју долази.

  У фочанском крају млада уноси у кућу „погачу и мусофе”. Код Словенаца млада уноси један хлеб у собу. У Левчу и Темнићу млада улази у младожењину кућу носећи у обема рукама по један хлеб „да би била срећна и берићетна”.

  Леб да узмемо, свакојаки берићет да се роди! Добро сте ми дошли! Простите и благо- словите!”

  Pogledaj: šta znači i kako je nastala reč – kotva

  Укућанима честита празник додирујући им главе бадњаком и новцем увијеним у марамицу, те бацајући зрневље кукуруза на под и по угловима да би, како објашњавају, година била берићетна.

  Tvrda ie njegova korica kruva, berićetan mu rad, nikom rđave riči, al dobar nije ni maćehi ni bratu. A osto mali iza matere, pa ne zna za drugu mater osim maćehe. Nije njima dobro, što i trpi i kruvari, već bi se oni njega još i kurtalisali.

  Synonyms:
  plodan, rodan, srećan
  Tags: turcizam
  « Back to Glossary Index