grmeti

  grmeti, glagol

  značenje reči grmeti:

  • atmosferska pojava, proizvoditi snažan zvuk koji tutnji, odzvanja, gruva; zvuk koji se čuje uz sevanje, prati munju

  • proizvoditi izuzetno glasan zvuk

  • glasno i besno govoriti

  grmljeti, oblik koji je u Vukovom Rečniku:

  гр̀мљети , ми̑ , v. impf.   ( јуж. )   donnern , tono :  Кад грми,  свак се себе боји ; Кад највише грми,  најмање кише пада .

  У народу се нашему мисли и говори да   свети Илија  грми (гдјекоји још кажу да трчи по небу на колима, па од оне лупе постаје грмљава); за то се он и зове у народнијем пјесмама громовник Илија.

  Кад гром удара, онда кажу да   свети Илија , по заповијести Божијој, гађа ђавола („узврдао се као ђаво испред грома“); за то говоре да се не ваља крстити кад гром пуца, да не би ђаво у невољи побјегао под крст, у који гром не ће ударити.

  Pogledaj: kako je nastala reč dolina

  Што је у пушке и у топа тане, оно је у грома   стрјелица : кад гром гдје удари, она отиде у земљу, а послије неколико година изиђе на земљу, па је онда многи нађу (камен бјелутак колико велики орах, глатко затесан са многијех страна, те су на њему постали многи углови), и оставе је или носе уза се, као какву амајлију (ваља да од грома?).

  На колико недјеља прије Ђурђева дне загрми први пут од године, по онолико гроша, кажу гдјекоји (   у Србији ) да ће оне године бити сто ока жита (али како су сад грошеви спали, ваљало би мјесто недјеља узети дане, или мјесто гроша паре, па мјесто сто ока рећи једна ока, или још како друкчије).

  — Многи, особито дјеца, кад чују први пут од године да загрми, ваљају се по земљи, да их оне године леђа не боле. — Кад грми на Илијн дан, кажу да ће се онога љета уцрвљати или онако покварити и опасти ораси и љешници .

  srodne reči:

  grom, gromoglasan, ogroman

  vidi – Ilija

  Primeri upotrebe :

  1. Grmi iz vedra neba!

  Kad najviše grmi, najmanje kiše pada!

  Grmi, seva a krv se proljeva!

  Grmi, seva
  vreme se menja
  a ciganke varošanke
  jos iz sela nema…Medeni kolači

  2. Grme puške, nebo se prolama!

  Поново ће грмети војни авиони изнад Ниша.

  3. Држи се твоје черге, грмео је отац, а не туђих дворишта и кућа.

  Грмео је против безбожног владара Ирода који је погазио Божије законе.

  Interesantno:

  Vremenske i nebeske pojave su gotovo uvek među prvim rečima, koje se utvrđuju kod proučavanja nastanka nekog jezika. Srpski glagol grmeti je drevna reč.

  Poreklo reči:

  praslov. –  *gremĕti

  st.slov. – грьмѣти

  praindev. – *ghrem

  ruski – греметь

  nem. grimm –  besan, srdit, gnevan

  eng. grim , “… perhaps imitative of the sound of rumbling thunder (compare Greek khremizein “to neigh,” Old Church Slavonic vuzgrimeti “to thunder,” Russian gremet’ “thunder”). ” – mrgodan, strašan , loš

  Pročitaj:  poreklo reči – prpa

  « Back to Glossary Index