interes

  interes – imenica, muški rod

  značenje reči interes:

  • korist, dobit, nešto što nekome ide u prilog, od čega se očekuje pozitivan ishod

  • kamata; prihod koji se dobija na uložen novac

  • usmerenost pažnje prema potrebama, željama i zanimanjima; zainteresovanost, sklonost, naklonost, zanimanje

  Reč se nalazi u Vukovom Rečniku u značenju kamata, dobit , naveden primer, Vojvodina:

  Интерес  душу губи .

  Izvedene reči; interesovanje, interesantan, interesantnost, interesovati, zainteresovanost, …

  Poreklo reči interes:

  latinskiinteresse, biti između nečega

  inter (između) + esse (biti)

  interes značenje poreklo reči

  Primeri upotrebe reči interes:

  1. А лични интерес је до данас остао основни и незаменљив мотор активности, као злато у економији. Иако постоје примамљиве теорије о њиховој излишности, без њих се још никако не може.

  Funkcija medija je društvena odgovornost, delovanje u interesu javnosti i potreba pojedinaca, društva u celini i posebno manjih i slabijih grupacija, kao što su to deca, pa u tom smislu moraju promovisati raznolikost i kvalitet programa.

  Pročitaj: značenje i poreklo reči kamata

  Од интереса је само знати који су од тих облика у нашим народним говорима распрострањенији; Рад на описмењавању је од великог интереса за развитак наше културе;

  1. Interes ili kamata je naknada koju dužnik plaća poveriocu za koršćenje pozajmljene sume novca za određeno vreme. I…s se ugovara između dužnika i poverioca na taj način što se određuje koliko će novčanih jedinica (dinara, evra ili …

  Што је најгоре, 12% то је законски интерес, оно што се привидно плаћа; у ствари, плаћа се много више. Поред привидног законог интереса постоји један потајни зеленашки и…с.

  3. Nasuprot ovakvom shvatanju interesa kao osećanja, stava ili saznanja, odnosno kao odnosa subjekta i objekta, marksizam shvata interese kao objektivnu kategoriju. Nema i…a izvan pojedinca ili društvene grupe ….

  Grupa učenika, na čelu sa profesorkom slovačkog jezika i književnosti Anom Kovar, rekla nam je da interes za časove slovačkog jezika u Šidu postoji i da raste i…s za vanškolske aktivnosti, kao što su slovački folklor i pozorišne predstave na slovačkom jeziku.

  Synonyms:
  sklonost, naklonost
  « Back to Glossary Index