šofer

  šofer – imenica, muški rod

  značenje reči šofer:

  • vozač motornog vozila

  Poreklo reči:

  franc. – chauffeur, ložač

  chauffer – francuski glagol, ložiti

  Zanimljivo:

  Nastanak ove reči je vezan za parne mašine.

  Prvi motori su bili na parni pogon i osobe koje su upravljale njima su istovremeno bile i ložači, morali su da lože mašnu da bi motor imao dovoljno pare za postizanje rada motora i brzine. Reč se odnosla najpre na ložače lokomotiva.

  šofer značenje poreklo reči

  Primeri upotrebe reči:

  Шофер је подигао руку у намери да одгурне насртљивог трошаринца. Приметио је сигнал, па се уплашио и повукао кочницу. Кола су зашкрипала и стала.

  Šofer je izašao, prekrstio se i otvorio odeljak za prtljag. – Alal vera! – uzviknu zadovoljno. – Taj vaš prijatelj je imao mozga u glavi! – Pojavio se s velikom kantom punom benzina.

  Pogledaj: reč –  kontakt, značenje, izrazi, poreklo i upotreba

  Неколико пута глава ми је падала на груди, очи се склапале од умора, Вилица се опуштала и тонула у празнину, али увек сам успевао да се повратим, уз трзај, уз наду да шофер није ништа запазио.

  Šofer je zgazio cigaretu, zatim poljubio majci ruku. Nismo poznavali nikoga ko drugome ljubi ruku – a kamoli da usnama ne dodiruje kožu. Šofer je širom otvorio zadnja vrata i počeo da pakuje.

  Sjedimo u »Lastinom« autobusu Banja Luka — Beograd. Autobus je zagrijan. Šofer je uključio grijalicu još na polasku. Neki putnici protestuju. Prevruće je, vele, ali ih šofer ne sluša.

  Synonyms:
  vozač
  Tags: francuski
  « Back to Glossary Index