kajron

  kajron imenica, muški rod

  značenje reči kajron:

  1. Na našem govornom području kajron označava traku sa pokretnim tekstom u donjem delu ekrana sa važnim vestima, najavama i sl.

  2. U većini drugih jezika, pre svega engleskom kajron – chyron je naziv firme Chyron Corporationdetaljnije , specijalizovane za kreiranje televizijske grafike.

  kajron značenje

  foto

  Pošto se frma nametnula kao lider u toj oblasti, alternativni naziv za lower thirds ili savremenije news ticker, adekvatne izraze u engleskom jeziku, može biti i chyron.

  pogledaj: kako je nastala reč – fijaker

  Primeri upotrebe reči:

  U međuvremenu, vest o neredima u gradu nekako je stigla do novinara i čak je tokom večeri puštena kao kajron u jednom rijaliti šou programu …

  PRILOG U DNEVNIKU ZAPREPASTIO REGION: Novinarka postavila majci neumesno pitanje, a kajron je još bizarniji …

  Majka je, posle smeha, rekla da je dete “potpuno normalno”, a čak je i Nova TV u kajron ubacila obaveštenje koje je glasilo “Dete je normalno”, kao i “Sve je u redu sa detetom”.

  U vreme emitovanja večernjih vesti u petak je na beogradskoj TV Studio B, u donjem delu ekrana, sve vreme išao k…n – sa aktuelnim sloganom sa protesta “Puk’o je ko zvecka”.

  Nikako nije mogao da shvati da znam sve čak i kad ne radim. Mislim da ga posebno zabavlja ideja da će baš on da mi javi neku važnu vest. „Evo sad je objavljen k…n na B92 da je uhapšen…

  Poreklo reči kajron:

  engleski  – chyron

  naziv firme Chyron Corporation

  Reč je prvi put upotrebljena u engleskom jeziku 1970.

   

  Tags: engleski
  « Back to Glossary Index