kunjati

  kunjati – glagol

  značenje reči kunjati :

  • dremati, padati u san

  • loše se osećati, obično na početku bolesti, bolovati, poboljevati

  Upotreba reči:

  Шта куњаш ти ту те не идеш спавати   (реку дјетету кад дријемље) .

  Он нешто куња . (razboleće se) Vuk, Rečnik

  Kunjatibiti na korak do spavanja. To je onaj momenat kada se oči sklapaju, a glava pada dole, obično da se sudari sa nekim predmetom koji će se, slučajno, namestiti baš ispred našeg klonulog čela.

  Pročitaj: šta znači reč – ratosiljati se

  Muškarac žute, tršave kose u priprostom odelu i žena zašiljenog ptičjeg nosa, ubrađena u crnu maramu, kunjali su na svojim sedištima.

  Otrpeli bi gubitke, oplakali mrtve, nakratko kunjali ophrvani tugom, a onda se opet bacali na posao, na težak ali nužan zadatak preživljavanja. Jer, život je za Jevrejina uvek bio i ostao najveća dragocenost.

  Pomireni s tim, kunjali smo, i budili se, i opet kunjali. Nevolja je bila i u tome što nam je kiša pokvasila duvan i duvanski pribor, pa nismo mogli pušiti. Čekali smo zoru. Tako dočekasmo jutro u kiši.

  kunjati značenje poreklo rečiTakva proročanstva unosila su strah i nemir među žene i one su, baš kao bolesne kokoši, počele kunjati.

  Jadna ti majka ne bila, ne bi ispušio ni ovu lulu kad sastavi druga puščetina, otvori se bitka. Mi smo ćutali i ćutali, starac pričao i pričao, a onaj drugi starac kunjao i kunjao.

  Poreklo reči kunjati:

  kunjati – starosrpska, sveslovenska reč

  staroslovenski kbvati, pokretati

  odnosno spavati sedeći klimajući glavom; vidi P.Skok, Rečnik

  ruskiкуня́ть link

  izvedene reči  – pokunjiti (se), kunjalo

  Synonyms:
  dremati
  « Back to Glossary Index