nasamariti

  nasamariti, glagol

   značenje reči nasamariti:

  •  staviti na koga samar (vrsta) sedla, na magarca, konja

  • prevariti, namagračiti, izigrati, doskočiti, nasnkati, vući nekoga za nos

  • nasaditi, Đ. Daničić, rečnik

  Primeri upotrebe reči:

  Kako je Google pokušao nasamariti svoje korisnike?  Google je u ponedeljak na YouTubeu objavio video u kom tvrde da otvaraju novo radno mesto i traže – Pokemon trenera.

  А онај јадни млинар, кога је Циго насамарио, трчао је и трчао да спасе главу, најзад сустао и клонуо па се предао горкој судбини. Уто стиже и онај човјек па га онако бијесан ухвати за прса и стаде д рмати: – Говори,битанго једна …

  Ипак ме је и рабинова кћерка насамарила. Кад сам излазио из рабиновог дворишта она је рекла, „Јеси ли већ пољубио зид?” Рекох, „Нисам; зашто?” Она одговори, „Такав је закон; то мораш да учиниш после сваке посете.

  Pročitaj: velim – značenje i poreklo reči

  Лисица је угледала медведа. Он се смејао. Лисица му рече, “Честитам, гос’н Медо! Данас си ти мене насамарио!”

  Besno ju je prekinuo: – Nećeš ti mene nasamariti! Imala si mnogo Srba prijatelja… Osećam ja – dodirnuo je kažiprstom nos – smrdiš na Čifutku i komunistu! Moj nos me nikad ne vara!

  Насамарили ме и Бог и живот и свијет ме насамарио играјући се с нама, с Босном жалосном, као с каквим полудивљим афричким племеном… Преврћем се на проваљеном кревету из кога пробијају опруге и боду ме равно у ребра.

  За сиже прве приче узета је народна анегдота из Средске жупе о неком Мехмеду Топалу, који је спречавао подизање српске школе у једном сречанском селу и кога су Срби насамарили.

  Bonus:

  blejati – poreklo i značenje reči

  nasamariti blejati srpski rečnik

  Poreklo reči :

  nasamariti – u osnovi je reč samar, vrsta drvenog  sedla za nošenje tovara

  pogledaj samar

  са̀ма̄р , -а́ра  м   врста седла за мазгу или магарца, товарно седло.  –   О̀бјеси то̀вару сѐпете на са̀ма̄р! Rečnik dubrovačkog govora,  Bojanić i Trivunac

   nasamariti – nasaditi, postaviti samar, sedlo za nošenje teškog tovara a preneseno prevariti nekoga da uradi nešto što je teško, naporno, nemoralno

  Synonyms:
  namagarčiti, prevariti
  « Back to Glossary Index