kursor

  kursor, eng. cursor, imenica muški rod

  značenje reči kursor:

  • pokazivač; simbol na ekranu kompjutera kojim je označena trenutna pozicija u pisanju ili crtanju

  primeri upotrebe reči:

  Kada treba da otkucate nešto u programu, e-poruci ili okviru za tekst, videćete trepćuću vertikalnu liniju koja se naziva kursor ili mesto umetanja.

  On pokazuje mesto na kome će početi tekst koji ćete upravo otkucati. Kursor možete da pomerite tako što ćete mišem kliknuti na željenu lokaciju ili tako što ćete koristiti tastere za navigaciju…

  Naime, umesto da bespomoćno prstima pokušavate usmeriti kursor do slova koje želite ispraviti, možete samo duže pritisnuti space na tastaturi i onda pomertai levo, desno, gore ili dole, nezavisno od toga gde želite da se kursor pomeri.

  Pročitaj: odijum – poreklo i značenje reči

  Ako vam predstavlja problem da vidite kursor tastature u polju za tekst, možete da učinite da treperi da bi vam bilo lakše da ga pronađete.

  K…i miša koje vidite na ekranu računara su k…i koji spadaju u standardnu Windowsovu šemu za k…e miša. Šema govori Windowsu koju vrstu k…a da prikaže kada pomerate miš, kada je sistem zauzet, kada radite u pozadini, i za mnoge druge situacije. Ako vam se ne dopada standardna Windows šema, možete da izaberete drugu šemu ili čak da podesite različite opcije k…a tako da k…i miša rade i izgledaju onako kako vi želite.

  kursor značenjePoreklo reči:

  eng.  cursor – pokazivač

  Zanimljivo:

  Prvi put je reč cursor u engleskom jeziku upotrebljena za oznaku simbola na ekranu kompjutera 1967 godine. Pre toga je označavala deo pojedinih instrumenata kojim se određivao smer kretanja, pomeranja i sl. link

  U osnovi je reč:

  lat. cursor – trkač

  curro, currere – trčati

  indoevropski koren – *kers-

  Synonyms:
  pokazivač
  « Back to Glossary Index