letologija

  letologija imenica ženski rod

  značenje reči letologija:

  1. Nemogućnost prisećanja određene reči, imena ili fraze

  Sinonim:

  na vrh jezika

  1. Psihički poremećaj, privremenog ili trajnog karaktera, koji može biti prouzrokovan raznim medicinskom uzrocima i dovodi do nemogućnosti adektvatnog izražavanja – zaboravljanja odgovorajućih naziva za prednete, pojmove, lica i sl.

  Napomena: originilani oblik reči je letologika; – ika, sufiks je namerno upotrebljen prilikom stvaranja ove reči; sufiks – ija, odnosno logija se koristi u rečima koje označavaju predmet proučavanja: psihologija, etimologija, metodologija, …, što nije slučaj kod ovog pojma.

  Kod nas su zastupljena oba oblika.

  Zanimljivo:

  Letologija, letologika – smatra se da je reč  osmislio Karl Gustav Jung, čuveni švajcarski psihoanalitičar, mada ima i naznaka da je reč i ranije upotrebljavana u pshologiji.

   

  Primeri upotrebe reči:

  letologija značenje

  S ovim frustrirajućim fenomenom ljudi se toliko često suočavaju da ima čak i naziv – zove se letologija – ili kako bi u narodu rekli – “navrh jezika”! Psiholozi ovaj fenomen definiraju kao osjećaj koji prati privremenu nesposobnost za pronalaženjem informacija u sjećanju.

  Distorzije pamćenja: letologija– prolazna nesposobnost pojedinca  da se seti reči, imena, naziva ….

  Pročitaj: kako je nastala reč plenum

  Poreklo reči :

  grč. lēthē, zaboravnost + logos, reč + – ika, – ija, sufiks

  Leta je u grčkoj mitologiji bila reka zaborava, tekla je kroz Had. Duša koja bi okusila vodu reke Lete zaboravila bi apsolutno sve i mogla se reinkarnirati u novi život. link

   

  Synonyms:
  na vrh jezika
  « Back to Glossary Index