slavuj

  slavuj –  imenica, muški rod

  značenje reči slavuj:

   – ptica pevačica iz porodice drozdova Erythacus luscinia

  sinonimi – bumbul- bulbul, turcizam; slavić, slavic, slavje, slavlja

  primeri upotrebe reči :

   Slavuj i orao

  „Koliko te ja ublažavam, visokoparni orlu!“ — reče mu jednom slavuj. „Dostojan si da te carem sviju ptica nariču! Kako se slavno u nebesne visine vozvisuješ! Ti valja da mnogo lepše krasotu nebesnu vidiš nego sve mi druge ptice.”

  — „E, moj slavuju, baš si sasvim prost, i ništ ne znaš! Zar ti misliš da se ja nebesnoj krasoti za ljubov tako visoko penjem? Ja to činim kako ću lakše koga zeca, kornjaču ili ježa na zemlji upaziti.”

  Umukne slavujak i pomisli u sebi: Nek te odsad hvali ko hoće, ja baš neću, kad ti i na takoj visini ni o čem drugom ne misliš nego o trbuhu!  Ezop, prevod Dositej Obradović

  Pogledaj:  poreklo i značenje reči – zeba , ptica

  Slavuj ima svestran glas. On može da reprodukuje mnogo zvižduka, trilera i žamora. Kada upozorava oglašava se dubokim kreketanjem kao žaba.

  Dugo se verovalo da su ženke te koje pevaju, ali utvrđeno je da ženke slavuja ne stvaraju toliko različitih zvukova kao mužjaci. Slavuj je veoma oprezan i zato najčešće peva dok je dobro sakriven u nekom grmu, gde je skoro nevidljiv, zbog neupadljivog perja.

  Zanimljivo:

  Postoji tumačenje da žensko ime Slavica u stvari znači slavuj ženskog roda. Postojao je oblik slavic za slavuja mužjaka, odnosno slavica za ženku slavuja.

  Poreklo reči:

  slavuj značenje reči starosrpska, sveslovenska i praslovenska reč *solvijь

  vidi link

  Smatra se da je u osnovi reči slavuj praslovenski pridev:

  *solvъ – žućkasto – sivkasto – branskasto; neodređene i neupadljive, zemljane  boje
  rus. соловый – vidi link

  Intresantno:

  eng. reč swallow i nemačka Schwalbe lasta vode poreklo( ili su u veoma bliskom srodstvu)  od istog praslovenskog prideva kao i slavuj*solvъ

  vidi –link

  Pročitaj: šta znači i kako je nastala reč – mrkati

  « Back to Glossary Index