zeba ptica

  zeba, imenica ženski rod

  značenje reči zeba:

  • ptica pevačica Fringilla coelbs, prisutna na gotovo celoj teritoriji Evrope

  link

  primeri upotrebe reči:

  Zeba je šarena ptičica koja ima mrka leđa, crvenkaste grudi i trbuh, plavu glavu, a krila su crna sa bijelim i žutim prugama.

  zeba ptica-Fringilla coelebs

  foto

  Ako želite da uživate u umilnom pevanju zebe, za ljubimca izaberite mužjaka jer su mnogo bolji pevači od ženki. Njihovo crkutanje će vas raveseliti, ali ova simpatična mala ptica ne voli da se mazi ili drži u rukama.

  Птица која зими испред кошница хвата пчеле и прождире им главе (Paridae) назива се зеба /зебица и синџа.

  Pročitaj: kako je nastala reč – vrabac

  Naš vrabac, ptica godine 2002., pripadnik je roda vrapčarki (Passeriformes), porodice zeba (Fringillidae) i roda vrabac (Passer). Osobitost svih zeba, pa tako i vrapca, je da im je kljun debeo i podešen za drobljenje raznih sjemenki,

  Били смо изненађени када смо чули да је велики број чланова друштва за одгој птица, а који се баве нелегалним ловом и продајом дивљих … је из чистог хобија, ва здушном пушком, убио двадесет врабаца, сеница и зеба.

  Za druge nazive ptice – zeba, pogledaj: link

  Poreklo reči:

  Po narodnoj etimologiji, koju navodi i P.Skok u svom Etimološkom rečniku zeba je ptica koja zebe, smrzava se , ne podnosi hladnoću tačnije zimu.

  Pogledaj: poreklo i značenje reči –  zepsti

  Alfred Brem u svom čuvenom u svom čuvenom delu Život životinja koje Skok citira,  ukazuju da se zebe pojavljuju nakon topljenja snega i da početkom zime opet nestaju.

   

  « Back to Glossary Index