luftiguz

  luftiguz – imenica, muški rod

  značenje reči luftiguz:

  – vetropir, neradnik, danguba

   

  luftiguz značenje poreklo reči

  Rečnik govora Zagarača, D. Ćupić, Ž. Ćupić

  лувтигуз – 1. нерадник, бадаваџија

  – поваздан луња и овуда се излежава они лувтифуз

  – 2. сиромах, голаћ

  – Ако неј да останеш вечити лувтигуз, засуци рукаве и ради.
  Из лексије Пиве (село Безује)

  Poreklo reči:

  nem. – Luftikus, der

  Reč istog značenja nastala u nemačkom jeziku u 19 veku (u studenstskom govoru) kombinacijom:

  Luft (vazduh) + – gus (sufiks latinskog porekla)

  Poklapanje odnosno ukrštanje sa našom reči guz doprinela je širenju ove reči u žargonu.

  Pogledaj: kako je nastala i šta znači reč – likvidirati

  Primeri upotrebe:

  Krunisane tikve i luftiguzi, kraljice, princeze i starmali kepeci i dvorske lude i nakaze preklinjali su me i cviljeli da ih na slici uljepšam i podmladim, i da za kese dukata kojima su me darivali lažem i njih i čitav svijet.
  Z. Džumhur, Hodoljublja

  … građana za saniranje gubitaka u privredi a »što je najgore pri tom veći deo onih koji prave gubitke kao što pokazuje slučaj Beograda i nisu nikakva privreda već go špekulant i luftiguz«

  Pročitaj: kako je nastala reč – javašluk

  Pa ipak, postoji jedan izuzetak: neviđeno talentovan momak, i dalje u usponu, a pri tome državnik, bato, a ne nekakav palanački luftiguz.

  … sasvim svejedno, ali naša ustanova gubi ozbiljnost ako se o vama govori da ste luftiguz. Vi znate kakve muke imamo da bismo dokazali ljudima da je naš posao ozbiljan i da su naša upozorenja vrijedna pažnje.

  Tip se voli družiti s umjetnicima pa se tako negdje u birtiji upoznao s Maksom. Maks je dva metra visok luftiguz koji nigdje ne radi, ali mu ništa ne fali. Navodno negdje prodaje svoje žvrljotine.

  Onda pijanci, grebatori, luftiguzi, šminkeri, nogirane manekenke, rulja koja se sprema ili se tog časa vratila iz Trsta ili Graca, kockari i mućkaroši, štemeri, automehaničari koji se dogovaraju s mušterijama za popodnevni servis . . .

  Čak su i nadničari, bezemljaši, proleteri i luftiguzi bolje stajali na društvenoj rang listi. Ali vratiti se na zemlju, u selo, na čezi s bijelim rukavicama, u slamnom šeširu kao agronom – to je nešto drugo.

   

  Tags: nemački
  « Back to Glossary Index