naheriti se

  naheriti se – glagol, svršen

  značenje reči naheriti se:

  – nakriviti se, postaviti se u kos položaj, nakrenuti

  Reč se nalazi u Vukovom Rečniku – nakriviti se na jednu stranu

  naheriti se značenje poreklo reči

  Poreklo reči:

  tur. eğri, kriv, nakrivljen

  Primeri upotrebe:

  Лево, до самога прозора, полегла голема брља са једним свињцем, из кога су гроктале две урањене крмаче; а десно, према прозору, нахерио се дашчани нужник на коме не беше врата.

  Pogledaj: kako je nastala reč – turiti

  Polagano, posve polagano i bez zvuka. Naherili se plotovi, kuće, svjetiljke, ljudi. Naherio se svijet i visi k svojoj propasti.

  Нека ми ваше царско величаство најмилостивије опрости моју дрскост! Перчин вашег величаства нахерио се мало, није висио по пропису.

  Низ плећа му висаше нешто налик на капут; на оштрој, ћошкастој и глатко ошишаној глави нахерио се остатак шешира с широким ободом; …

  Pročitaj: šta znači reč – surduknuti

  Ognjišta im ostala pusta i korov ih prerastao; zidovi kuća iskićeni pljesnivim gljivama naprsli su od vlage, naherili se kao da su se krvavo zavadili, pa sad napeli svaki na svoju stranu .

  U čuvarovoj je kućici kraj mosta, makar je oronula i naherila se i lijevo i desno, udobno po zimi i u kišovitim jesenskim danima, od Svih svetih do ranog Uskrsa.

  Naherio se kućerak, koji je u dnu i štala za desetak koza, otpali blato i slama, strahotno se pokazale grede nekad jake i stabilne kuće, kakve su …

  Synonyms:
  nakriviti
  Tags: turcizam
  « Back to Glossary Index